Cocaina de pe plajă. Carmen Dan anunță verificări la SCOMAR, sistemul de supraveghere al Mării Negre
Foarte multe necunoscute în cazul cocainei de la Marea Neagră. Nu numai că nu se ştie cu exactitate câte droguri erau în transportul descoperit pe plaja de la Sfântu Gheorghe, dar nici câte persoane sunt implicate, ce cartel din America de Sud a produs cocaina şi nici măcar cum de traficanţii au ales România ca poartă de intrare.
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Experiment: stridii crescute în Marea Neagră
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Invazie de alge pe litoral
Noi detalii despre uriașa captură de droguri din Portul Constanța
Tone de cocaină au fost descoperite în Portul Constanța. Drogurile erau ascunse în fructe congelate
Aglomerație pe autostrada A2 către mare și pe DN1, Valea Prahovei
Sunt verificări pe toate canalele oficiale, dar şi interne. Carmen Dan a cerut verificări la Garda de Coastă ca să se asigure că nu are de-a face cu o breşă de securitate a sistemului de supraveghere al Mării Negre, SCOMAR.
„Este un sistem care funcționează non stop de 10 ani de zile. Eu nu am avut informații că acest sistem ar fi căzut sau ar fi funcționat la capacitate redusă. Vă asigur că vom comunica la finalizarea tututror verificărilor pe care le-am dispus prin controlul intern al Poliției de frontieră. Au fost multe discuții referitoare la faptul că a existat un incendiu în apropierea țărmului, încă unul unde aveam stația”, a spus ministrul de Interne Carmen Dan.
„Sistemul SCOMAR nu e un sistem pe care îl pornim și oprim ca pe un laptop. Exclud orice derapaj al colegilor mei, lucrurile sunt gestionate foarte bine pe tot ce înseamnă Garda de coastă. Nu mai târziu de săptămâna trecută am am avut echipe de la inspectoratul general pentru a revizui tot ce înseamnă stație de senzori și radare. De aici și întrebarea de unde această speculație cu sistemul SCOMAR oprit. Nu există așa ceva”, a spus și Adrian Popescu, şeful Poliţiei de Frontieră.
Între timp, continuă acţiunea de căutare a pachetelor cu cocaină pe litoralul românesc. Nu este zi în care să nu apară la mal câteva pachete. În ultimele trei zile, forţele mobilizate pentru căutarea drogurilor - peste 300 de poliţişti, si cei de la frontieră, jandarmi şi procurori DIICOT - au găsit 152 de kilograme de cocaină plutind în apa mării ori aduse de curenţi la mal.
Asta după ce, săptămâna trecută, poliţiştii de frontieră au pescuit din mare alte 485 de kilograme de cocaină. Drogurile sunt ambalate identic cu cele descoperite în urmă cu două săptămâni pe plaja de la Sfântu Gheorghe.
Atunci, într-o barcă răsturnată au fost găsite mai mult de o mie de kilograme de cocaină cu o puritate de 90 la sută.
Practic, până acum au fost descoperite peste 1650 de kilograme de cocaină şi pentru moment nimeni nu poate spune cât de mare a fost transportul din care fac parte. Cert este că drogurile, poduse în America de Sud, nu erau destinate României, ci consumatorilor din vestul Europei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News