Live

Calendar ortodox pe luna noiembrie 2024. Trei sărbători mari sunt prăznuite în această lună. În noiembrie începe și Postul Crăciunului

Data actualizării: Data publicării:
Calendar ortodox pe luna noiembrie 2024. Trei sărbători mari sunt prăznuite în această lună. În noiembrie începe și Postul Crăciunului. Foto Shutterstock

Luna noiembrie are o importanță deosebită pentru români deoarece multe dintre sărbătorile creștine, marile praznice ale anului, sunt celebrate încă din primele zile. Cea dintâi sărbătoare este pe 2 noiembrie, Moșii de toamnă, urmată de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pe 8 noiembrie.

În luna lui brumar, așa cum mai este numită luna noiembrie, sunt trecute cu cruce roșie în calendarul bisericesc trei dintre cele mai mari sărbători ale anului. De asemenea, în această lună începe Postul Crăciunului 2024 și se organizează o serie de alte evenimente religioase importante pentru creștini.

Sărbători importante în calendarul ortodox pe luna noiembrie 2024

Pe 2 noiembrie 2024, în calendarul ortodox, cu cruce neagră, este trecută sărbătoarea: Sâmbăta morților - Moșii de toamnă; Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie.

Ziua Moșilor de toamnă este dedicată pomenirii morților, iar credincioșii se roagă pentru toți cei adormiți din neam. Pentru celebrarea evenimentului, biserica organizează slujbe religioase de pomenire, iar oamenii împart pachete cu mâncare, dar și alte daruri de pomană celor nevoiași.

Sfinții Mihail si Gavriil, sarbatoare cu cruce roșie în calendar pe 8 noiembrie

Vineri, 8 noiembrie 2024, pică sărbătoarea creștină Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Sfinții sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai.

Numele Arhanghelul Gavriil se traduce din ebraică drept “Dumnezeu este puterea mea”, iar Sfântul este considerat mesagerul veștilor bune. El este înfățișat în icoane drept purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care sună pentru a anunța cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).

Numele Arhanghelului Mihail este tradus din ebraică prin “Cine-i ca Dumnezeu”. Sfântul este considerat cel dintâi dintre îngerii păzitori, care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Mihail este cel care transmite rugăciunile adresate de credincioși Tatălui Ceresc și este reprezentat în icoane în costum de soldat, purtând în mână o suliță cu vârful îndreptat spre pământ.

Postul Crăciunului este un alt eveniment important pentru credincioși. Pe 14 noiembrie 2024 este Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului.

Pe 15 noiembrie 2024 este Începutul Postului Nașterii Domnului (Postul Crăciunului)

Postul are o durată fixă, de 40 de zile, și se încheie în ziua praznicului Nașterii Domnului, pe data de 25 decembrie. În perioada postului nu se consumă carne, ouă și brânză, însă sunt și zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare pe 21 noiembrie

Pe 21 noiembrie este o altă sărbătoare importantă în calendarul ortodox, trecută cu cruce roșie, și anume Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de "Ovidenia", "Vovidenia" sau "Obrejenia". Evenimentul comemorează momentul când Maica Domnului a fost adusă la Templu din Ierusalim de către părinții ei, Ioachim și Ana.

Sfântul Andrei, sărbătoare importantă la români, pe 30 noiembrie

Ultima mare sărbătoare a lunii noiembrie este închinată ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, pe data de 30 noiembrie.

Sfântul Andrei a fost apostol al lui Iisus, frate cu Simon Petru. Potrivit Evangheliei după Ioan, Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, iar acesta i-ar fi recomandat să îl urmeze pe Hristos.

Alte sarbatori din luna noiembrie, trecute cu cruce neagră în calendarul ortodox

  • 9 noiembrie - Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer;
  • 11 noiembrie - Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți;
  • 13 noiembrie - Sfântul Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • 14 noiembire - Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului; Sfântul Apostol Filip; Sfântul Grigore Palama;
  • 15 noiembrie - Începutul Postului Crăciunului;
  • 25 noiembrie - Sfânta Muceniță Ecaterina.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Numit "cerșetor" în România, Doroftei s-a întors în țară și vrea să "rupă norii" cu noua afacere: "M-au înnebunit cu telefoanele"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Calendar ortodox 21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie din postul Crăciunului

Târgul de Crăciun din Oradea se deschide pe 29 noiembrie. Vor fi evenimente tematice de sărbători în două locații din oraș

Târgul de Crăciun din Timișoara se deschide pe 30 noiembrie. Aici vor avea loc evenimente artistice în fiecare zi

Când se deschid toate târgurile de Crăciun în București. Anul acesta, vor fi patru locații cu evenimente deschise în Capitală

Partenerii noștri