Live

Aurescu: Mutarea ambasadei la Ierusalim ar afecta poziția UE

Data actualizării: Data publicării:

O posibilă mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim nu ne-ar afecta doar pe noi, ci şi Uniunea Europeană. Este opinia consilierului prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, fost șef al diplomației.

Nu ar reprezenta doar o încălcare a dreptului internațional, definit de rezoluțiile Consiliului de Securitate în materie, ci ar afecta şi poziţia UE. Motiv pentru care nu este greu de anticipat modul în care ar fi primită, la nivelul Uniunii, o astfel de acţiune tocmai din partea unui stat care, anul viitor, va exercita Preşedinţia Consiliului UE, poziţie care presupune, prin definiţie, responsabilitate şi echidistanță, spune Bogdan Aurescu.

Astfel că fostul ministru de Externe recomandă ca orice decizie pe această temă să fie luată în concordanţă cu interesele statului român în relaţiile cu toţi actorii externi implicaţi.

O singură concluzie este posibilă pentru păstrarea predictibilității politicii externe românești, cu respectarea dreptului internațional și cu menținerea credibilității acțiunii noastre diplomatice echilibrate: o decizie de relocare a Ambasadei României la Ierusalim nu poate fi luată decât după finalizarea, prin acordul părților pentru o soluție durabilă, a Procesului de Pace (inclusiv, în cadrul acestuia, privind convenirea statutului Ierusalimului)”, conchide Aurescu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Viktor Orban pozează în pacifist și acuză liderii europeni că „susțin războiul, migrația și problemele de gen”

Cum vede Zelenski drumul către pace. Mesajul liderului de la Kiev la ultima întrunire a Consiliului European din acest an

Competențele de bază au scăzut dramatic în UE. România, printre țările europene cu cele mai slabe cunoștințe la matematică

Partenerii noștri