Emil Hurezeanu: O fotografie din 10 august arată fractura din societatea românească
Românii cred mai mult în Europa decât în propriul Guvern, spune ambasadorul României în Germania. Invitat la "Jurnalul de seară", Emil Hurezeanu a comentat şi semnificația a două momente care au ilustrat acest lucru: protestele din februarie anul trecut şi mitingul diasporei din 10 august.
Ce înseamnă chemarea lui Hurezeanu în țară
Cum vede Emil Hurezeanu Revoluția din 1989, după 32 de ani
Primele condamnări definitive în dosarul „10 august”: Ce pedepse au primit doi bărbați care au atacat-o pe jandarmeriță
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
„Am ales cele două fotografii iconice ale participării civice, ale concordiei proeuropene, demonstrația de la începutul anului 2017, care arată un suflu puternic proeuropean, cu angajare puternică în valorile europene. Pornind de la probleme și dificultăți interne percepute așa de către o anumită generație”, a spus Emil Hurezeanu, la Digi24.
„A doua fotografie este din 10 august, care indică în orice caz, ca stare de fapt, o stare de fractură. Când reprezentanții aceleiași societăți proeuropene, în mod declarativ, reprezentanții organismelor de stat, care au monopolul forței sau al violenței, cum se spunea pe vremuri, și reprezentanții societății, care demonstrează în numele propriilor valori, nu s-au mai înțeles”, a adăugat ambasadorul român la Berlin.
„Suntem proeuropeni, credem mai mult în Europa decât în propriul guvern. Suntem una din puținele țări. Fotografia din 10 august este fotografia unor semne de întrebare. De ce problemele comune, dificultăți comune, nu pot fi depășite altfel. E mai bine ca toată lumea să se înțeleagă și să fie mulțumită, dar mai multă consensualitate și o acuitate a percepției nu doar a intereselor proprii, politice parohiale, partinice de grup, de afaceri, ci a șanselor și pericolelor mai mari în care România evoluează. Aici trebuie să fim foarte atenți”, a subliniat Emil Hurezeanu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News