Țările europene în care elevii pot lua un an pauză de la școală. Motivul important pentru care s-a adoptat acest sistem
La început de an școlar, ne uităm spre educația din alte țări, unde sistemul funcționează diferit față de România. În Irlanda, de exemplu, elevii au parte de un an de pauză școlară, la mijlocul liceului. Programul poartă numele de „Anul de Tranziție” și le dă șansa adolescenților să testeze diverse activități de voluntariat sau să își descopere vocația și pasiunile. Iată avantajele acestui program, și exemplele din alte țări dezvoltate.
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
Scene teribile în fața unei școli din China. 11 oameni, printre care 5 copii, au murit striviți de un autobuz scăpat de sub control
Mesajul fotbaliștilor de la Euro 2024 pentru elevii care susțin Evaluarea Națională
Iulia Bălăianu, jurnalist Digi24: Din 1994, majoritatea școlilor din Iranda au introdus programul numit „Anul de tranziție”, care dă ocazia elevilor, timp de un an, să nu meargă la școală și să descopere ce le place cu adevărat.
Astăzi, 80% dintre elevii irlandezi urmează acest program, iar cei care l-au parcurs au spus că s-au dezvoltat și că și-au descoperit noi pasiuni pe care vor să le transforme în cariere de succes. Iar unul dintre ei este actorul Chilian Murphy. Celebrul star, laureat al premiului Oscar, și-a descoperit dragostea pentru teatru în acest an de tranziție.
Există și alte țări care oferă programe similare. În Finlanda, elevii pot explora permanent activități extrașcolare, în paralel cu studiile. Iar în Danemarca și Norvegia, elevii care au între 14 și 18 ani pot lua o pauză de la școală pentru a se concentra pe dezvoltarea personală, creativitate, sau sporturi.
Și Germania are programe similare, la fel și Olanda.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News