Live

Țările europene în care elevii pot lua un an pauză de la școală. Motivul important pentru care s-a adoptat acest sistem

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

La început de an școlar, ne uităm spre educația din alte țări, unde sistemul funcționează diferit față de România. În Irlanda, de exemplu, elevii au parte de un an de pauză școlară, la mijlocul liceului. Programul poartă numele de „Anul de Tranziție” și le dă șansa adolescenților să testeze diverse activități de voluntariat sau să își descopere vocația și pasiunile. Iată avantajele acestui program, și exemplele din alte țări dezvoltate.

Iulia Bălăianu, jurnalist Digi24: Din 1994, majoritatea școlilor din Iranda au introdus programul numit „Anul de tranziție”, care dă ocazia elevilor, timp de un an, să nu meargă la școală și să descopere ce le place cu adevărat.

Astăzi, 80% dintre elevii irlandezi urmează acest program, iar cei care l-au parcurs au spus că s-au dezvoltat și că și-au descoperit noi pasiuni pe care vor să le transforme în cariere de succes. Iar unul dintre ei este actorul Chilian Murphy. Celebrul star, laureat al premiului Oscar, și-a descoperit dragostea pentru teatru în acest an de tranziție.

Există și alte țări care oferă programe similare. În Finlanda, elevii pot explora permanent activități extrașcolare, în paralel cu studiile. Iar în Danemarca și Norvegia, elevii care au între 14 și 18 ani pot lua o pauză de la școală pentru a se concentra pe dezvoltarea personală, creativitate, sau sporturi.

Și Germania are programe similare, la fel și Olanda.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Soțul său urmează să fie eliberat peste o zi și a luat decizia: ”Are și un diagnostic psihiatric, mi-e frică”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant

Protest în școlile din Focșani. Elevii sunt îndemnați să vină cu pături și mănuși la ore: „Căldura nu este o materie opțională”

Școli fără căldură în prag de iarnă. Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci

„Pot merge pe jos sau călare”. Scandal într-o comună din Gorj, după ce primarul a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare

Partenerii noștri