Școala online. Ce spune Ministerul Educației despre declarația pe care trebuie să o semneze părinții zilele acestea
Zilele acestea, în toate școlile din România, a fost transmisă o declarație pe care părinții trebuie să o completeze și să o semneze. În declarație, se spune că părintele „se obligă” să nu înregistreze prin niciun procedeu activitățile didactice desfășurate online de copiii lor și totodată să ia toate măsurile pentru a preveni înregistrarea acestor activități diadactice de către copii sau oricine altcineva. Declarația a dat naștere unor controverse. Unii văd în aceasta o modalitate prin care profesorii se pun la adăpost de eventuale acuzații de incompetență.
Subsecretarul de stat în Ministerul Educației, Jean Badea, a explicat miercuri seara la Digi24 că interdicția de a înregistra cursurile a venit în urma unor consultări pe care oficialii ministerului le-au avut cu Autoritatea pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, iar sugestia de introducere a acestei interdicții de înregistrare a activității online a venit de la APDCP, pentru a fi în concordanță cu normele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția identității și protecția demnității persoanei.
„Dincolo de acest aspect, vedeți dumneavoastră, am senzația că deși condițiile speciale prin care trecem ar fi trebuit să ne solidarizeze, vedem din păcate că între cadrele didactice și părinți a apărut o prăpastie. Această declarație noi o propunem ca o dovadă de încredere pe care și- o acordă părinții cadrelor didactrice și invers. Personal, nu văd care ar fi problema să ne luăm un angajament, atât timp cât aceste lucruri sunt reglementate de lege, atâta timp cât cumva respectăm legea, nu facem altceva decât să respectăm legislația”, a declarat la Digi24 subsecretarul de stat Jean Badea.
„Personal, pot fi de acord că școala este un spațiu deschis, dar pe de altă parte, suntem obligați să respectăm legislația”, a spus Jean Badea, la observația că școala nu este un spațiu privat, care trebuie protejat, ci un spațiu public, iar înregistrarea unei lecții ar putea fi chiar de ajutor unui copil, care poate ar vrea să o revadă ulterior pentru a-și fixa niște cunoștințe.
Ce se întâmplă dacă un părințe nu își dă acordul
„Vreau să înțelegeți că părerea personală aici nu contează, în măsura în care legislația reglementează explicit acest lucru: lecția nu poate fi înregistrată decât cu acordul atât al cadrului didactic, cât și al elevilor. Dincolo de identitatea cadrului didactic sau dincolo de reticența cadrului didactic de a-i fi înregistrată lecția, există posibilitatea ca pe înregistrări să apară inclusiv minori, care intră sub incidența aceluiași tip de legislație”, a menționat Jean Badea.
„Dacă un părinte refuză să semneze declarația, nu se întâmplă nimic, aceste declarații sunt cu titlul de recomandare, logica lor a fost aceea de a acorda o încredere suplimentară celor două categorii implicate în acest proces și la care trebuie să contribuie în egală măsură părinții și cadrele didactice. Vor exista consecințe doar în situația în care se înregistrează lecția și aceste înregistrări devin publice și unul dintre cei vizați reclamă acest aspect”, a explicat oficialul din Ministerul Educației. Însă, conform reglementărilor, un copil nu are voie să înregistreze, a adăugat Jean Badea.
El a subliniat că nu Ministerul Educației a legiferat în acest sens și atât timp cât legislația europeană interzice acest lucru, Ministerul Educației nu poate reglementa altfel decât reglementează legislația europeană. „În măsura în care există posibilitatea legislativă ca să reglementăm acest lucru, vă asigur că o vom face, avem toată deschiderea”, a mai spus Jean Badea la Digi24, declarându-se dispus la „consultări” atunci când realizatorul Digi24 a spus că va veni în zilele următoare cu exemple despre cum se procedează în alte țări UE.
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Profesorul Alfred Bulai, acuzat de abuz sexual
Caz șocant în China
Discurs marcant al unei șefe de promoție la liceu: Școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire
Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare
Mai mulți deținuți de la Penitenciarul Aiud primesc burse de merit
O profesoară din Focșani, în topul celor mai buni profesori din lume
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News