Povestea elevei care a luat 10 la Evaluarea Naţională, fără meditații. „Voiam să îmi arăt că sunt la fel de bună ca cei din oraș”
A luat 10 la Evaluarea Naţională, deşi nu a învăţat la o şcoală de top de la oraş şi nu a făcut nicio oră de meditaţii. Este povestea surprinzătoare a unei adolescente dintr-un sat aflat la 60 de kilometri de Iaşi. Maria spune că, dincolo de clişee şi despre ce se spune despre şcolile din mediul rural, se poate face performaţă oriunde.
Anchetă Digi24. Profesorii sunt în grevă, dar dau meditații intensiv
Admiterea la liceu îi stresează și pe părinți. Meditațiile ar putea costa de 3 ori mai mult
Meditațiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege
Statul vrea ca profesorii care oferă meditații să-și declare veniturile la ANAF
Cîmpeanu: Niciun stat nu poate opri un părinte care își susține copilul
Un fost ministru propune vouchere pentru meditații
Povestea impresionantă a elevei care a luat un 10 la Evaluarea Națională, deși a pierdut doi ani de școală din cauza unei boli grave
Scene șocante pe terenul de sport al unei școli din Sălaj
Bolojan a acceptat propunerea PNL de a fi prim-ministru
Maria Elisabeta: Am citit de la grădiniţă şi de atunci îmi păcea ideea asta de şcoală, de colegi, de profesori şi în clasa întâi chiar pot să spun că a fost a doua casă.
Maria este o adolescentă firavă la prima vedere, însă are o minte sclipitoare, o curiozitate ieşită din comun şi o ambiţie de fier. A urmat gimnaziul la şcoala generală din Cozmeşti, un sat aflat la 60 de kilometri de Iaşi. În judeţ au fost anul acest 46 de medii de 10, însă dintre toţi absolvenţii cu notă maximă doar Maria este din mediul rural.
Maria Elisabeta: Chiar am fost surprinsă când au venit rezultatele, când vedeam numai printre colegii naţionale şcoala profesională Cozmeşti şi apoi iar colegii naţionale la nota 10. Era un contrast izbitor. Este într-adevăr o impulsionare. Voiam să îmi arăt mie că sunt la fel de bună ca cei din oraş.
Şi a reuşit, doar cu efort propriu şi cu sprijinul de la clasă al profesorilor. Nu a făcut nici măcar o oră de meditaţie.
Mihaela Carp, mama Mariei: I-am spus domnului de matematică: aş vrea măcar în semestrul doi din clasa a opta să facă câteva ore şi a spus; deocamdată nu este nevoie, dar dacă va fi nevoie vă spun eu.
Ioana Cheşcu, directoarea Şcolii Cozmeşti: Pentru noi nu a fost o surpiriză rezultatul Mariei, până la urmă. O vedeţi aşa o mânuţă de om, dar e un munte de voinţă şi perseverenţă.
Un exemplu că poţi atinge performanţa dacă munceşti pentru asta constant, Maria crede că cel mai bun sfat pentru cei care îşi frâng singuri aripile considerând că nu au cum să îşi depăşească statutul este să nu înceteze niciodată să viseze şi să-şi construiască singuri acest vis.
Maria Elisabeta: Contează foarte mult încrederea în sine, să creadă că ei pot să atingă topurile indiferent de la ce şcoală sunt sau din ce mediu, să aibă vise înalte. Îmi doresc orice ar fi să rămân în România, pentru că consider că mă pot dezvolta şi aici, deoarece România m-a format.
Editor web: Monica Bonea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News