Live

Peste 1000 de copii vor învăţa într-o clădire pericol public, alţi 1500 nu vor fi în şcolile lor

Data publicării:

Cu două săptămâni înainte de începerea anului scolar, aproape 1500 de elevi din Capitală vor merge la cursuri în alte şcoli decât cele la care sunt înscrişi. Motivul? Lucrările de reconstrucţie după ce la o şcoală a căzut tavanul, iar o alta a ars, au întârziat. În Timişoara, o situaţie şi mai gravă. Peste 1000 de copii vor învăţa într-o clădire pericol public.

Mai 2017. Tavanul de rigips al şcolii 141 din Capitală cedează şi se prăbuşeşte. Din fericire, niciun copil nu se afla în şcoală în acel moment. Trei luni mai târziu, autorităţile aveau şi soluţia.

Daniel Florea - primarul sectorului 5: „În jur de 10-15 noiembrie vom fi terminat cu procedurile şi vom putea să începem cu demolarea. Sper ca într-un interval de maximum un an şi jumătate să reconstruim o şcoală modernă”.

În urmă cu un an autorităţile din sectorul 5 al Capitalei spuneau că şcoala 141 va fi demolată. Motivul invocat: costurile pentru o reconstrucţie de la zero sunt mult mai mici decât cele pentru modernizarea clădirii deja existente. Până acum, însă, nu a fost dată jos nici măcar o cărămidă.

Aproape 700 de elevi vor învăţă, şi în acest an, la şcoala 127, unde au fost relocaţi imediat după incident. Părinţii sunt revoltaţi.

Alţi peste 700 de elevi vor învăţa în alte unităţi de învăţământ după ce şcoala 124 din Bucureşti a ars, la finalul anului şcolar, din cauza unui scurt circuit.

Marian Banu - purtător de cuvânt ISMB: „Cei de la învăţământ preşcolar vor merge la Grădiniţa 35 care este foarte aproape. Cei de la învăţământ primar vor merge la Şcoala 126 şi cei de la gimnaziu vor merge tot în apropiere la scoala 143”.

La şcoala 124 este şantier în lucru acum şi, conform proiectului, lucrările ar trebuie să fie gata în vara anului viitor.

Corpurile de clădire care au fost mistuite de flăcări în luna mai a acestui an au fost deja demolate. În loc a fost turnată o nouă fundaţie şi urmează să fie construită o nouă şcoală.

Dacă în Bucureşti elevii învaţă în alte şcoli decât cele la care sunt înscrişi, în Timişoara peste 1.000 de copii vor învăţa într-o clădire pericol public. Imobilul unde funcţionează Colegiul „Emanuil Ungureanu” este monument istoric şi nu a fost reabilitat de peste cinci decenii.

Adina Mioc, directorul Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu" Timişoara: „Din discuţiile cu reprezentanţii primăriei, ni se spune că suntem în grafic, că vom fi realibilitaţi”.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei: „Acolo suntem a doua oară la licitaţie cu proiectul pentru că, la prima încercare, nu s-a prezentat niciun proiectant. Acum a expirat perioada de depunere a ofertelor. Există o ofertă depusă şi tocmai se analizează această ofertă”.

Vor mai trece, însă, cel puţin 2 ani până la realizarea unor lucrări la exteriorul clădirii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cu sau fără telefoane la ore? Ce s-a întâmplat la un liceu din Olanda după interzicerea mobilelor și ce pot face școlile din România

Ligia Deca: Trăiesc emoţia acestui început de an şcolar în două ipostaze, de mamă şi de ministru al Educației

Restanțele Ministerului Educației la început de an - singurul care a uitat că începe școala în câteva zile

Sondaj: Doar 1 din 3 părinți își va trimite copiii la școală cu haine și încălțăminte noi anul acesta

Partenerii noștri