Părinții dau 15 miliarde de lei pe an la bugetul Educației
Părinţii elevilor subvenţionează cu 15 miliarde de lei pe an sistemul de educaţie. Calcule făcute de Comisia Europeană arată că asta înseamnă aproape 40 de procente din bugetul acordat de stat. La fel se face şi alte ţări, cu deosebirea că acolo contribuţia familiilor nu trece de 12%. La noi, sistemul sărac nu face decât să accentueze diferenţele dintre copiii bogaţi şi săraci.
Ministrul educației amenință cu demisia
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Şi lista de cheltuieli continuă. Rechizitele pentru un an întreg costă cam 1.000 lei. Culegerile şi manualele opţionale înseamnă încă 200 lei. Fondul clasei nu a dispărut nici acum: este 150 lei, iar programele after school sunt în medie cam 600 de lei pe lună. Asta înseamnă, anual şi tot în medie, peste 6.000 de lei.
Iar banii cheltuiţi de părinţii elevilor se tot adună până ajung la aproape 15 miliarde de lei pe an.
Daniela Vişoianu, Coaliţia pentru Educaţie: „La 100 lei cheltuiţi de stat pentru educaţie, părinţii mai adaugă în medie încă 39 lei. Sunt părinţi bogaţi care pot să adauge de două ori mai mult. Părintele va investi în copil, dă câţi bani are. Probabil de asta şi statul îşi bate joc de educaţie.”
Părinţii sunt nevoiţi să pompeze în educaţia copiilor de trei ori mai mult decât media europeană în condiţiile în care Ministerul Educaţiei a primit anul acesta 8 miliarde 300 de milioane de lei, peste trei procente din Produsul Intern Brut. Teoretic, statul cheltuie 355 de lei cu fiecare elev. Practic, însă, doar 11 lei şi 15 bani. Diferenţa reprezintă banii pentru salariile profesorilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News