Live

Video Nou scandal pe salariile din Educație. Guvernul scoate majorările din „ordonanța trenuleț”. Sindicaliștii s-au dus la negocieri

Data actualizării: Data publicării:
Deca a trimis Corpul de Control la școala Nicolae Titulescu și la ISJ. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu au trecut nici 24 de ore de la încurcătura Guvernului privind majorarea la salariile profesorilor iar Executivul scoate măsura bugetară din „ordonanța trenuleț” care prevede reduceri de cheltuieli dar și creșteri de venituri pentru angajații din administrația publică locală. Majorările salariale pentru personalul din Educație vor fi trecute într-un alt act normativ. Informația a venit de la sindicaliști. Aceștia s-au dus la Ministerul Educatiei pentru a relua discuțiile.

Silvian Trandafir, jurnalist Digi24: După discuțiile de la Palatul Victoria, sindicaliștii din Educație au ieșit de la această întâlnire cu niște concluzii. Din „ordonanța trenuleț” se vor scoate majorările salariale pentru Educație, nu vor mai apărea astăzi pe ordinea de zi. Aceste majorări vor fi date printr-un act normativ, pentru că, în primul rând, nu era foarte bine stipulat în această OUG care sunt salariile care cresc, cu cât exact. Chiar dacă se dau în două etape, nu fiecare angajat din Educație va primi o majorare în medie de 20%. Fiecare va primi în funcție de cât a rămas din grila anterioară să crească. 

Printr-un alt act normativ, vor fi mai detaliate majorările salariale. Sindicaliștii trebuie să discute o nouă grilă, mult mai detaliată și mult mai clară pentru oamenii care lucrează în acest moment în Educație. Vor fi majorări de până la 20%, atât pentru personalul didactic, nedidactic și cel auxiliar.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu: „Se va emite ordonanță separată. Acum mergem la Ministerul Educației, pentru că avem o problemă. La funcțiile de conducere nu se pot repara acele inechități”. 

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Eduaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor: „În «ordonanța trenuleț», pe forma care a intrat în transparență decizională, nu mai figurau funcțiile de conducere. Figura personalul didactic de predare, auxiliar, nedidactic și atât. Atunci lucrurile acestea trebuiau corectate”.

Guvernul a corectat ordonanța de urgență publicată în dezbatere publică miercuri și a modificat procentul cu care vor fi majorate salariile profesorilor de la 1 ianuarie, după ce inițial anunțase o creștere de doar 8% față de 13% cât era agreat. Diferența de 7% până la promisiunea guvernului pentru 2024 de 20% majorare ar urma să se aplice de la 1 iunie. Totodată, salariile de bază/ soldele de funcţie/ salariile de 4 funcţie/ indemnizaţiile de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică locală şi funcţiile asimilate acestora se majorează cu 5% faţă de nivelul din decembrie 2023. Marius Nistor a avut o reacție nervoasă la Digi24 după ce Guvernul a publicat varianta greșită. El a susținut că astfel de „teste de vigilență” sporesc „neîncrederea majoră în clasa politică” și a adăugat că „persoanele în cauză ar trebui sancționate foarte drastic”.

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, miercuri la Digi24, că varianta inițială de OUG a fost publicată din greșeală în dezbatere publică pe site-ul ministerului, fiind „mai veche”. Boloș și-a cerut scuze și a explicat greșeala prin faptul că angajații ministerului „lucrează de 24 de ore în continuu la elaborarea proiectului de buget”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marcel Ciolacu: Putem face pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie

Sindicaliștii acuză Guvernul că pregătește „pe ascuns un plan de austeritate” și că vrea să înghețe salariul minim brut pe țară

Noi proteste antiguvernamentale în Serbia, după incidentul cu victime din gara Novi Sad. Mii de persoane au ieșit în stradă la Belgrad

Câți bani au primit primarii de la Guvern în anul electoral 2024. Sume dublate în pragul prezidențialelor

Partenerii noștri