Monica Anisie: Toți elevii care nu au tablete sau laptopuri vor primi până în septembrie. Ce spune ministrul despre amânarea BAC-ului
Ministrul educației, Monica Anisie, a declarat sâmbătă la Digi24 că școala trebuie să fie pregătită pentru un al doilea val al epidemiei de coronavirus, inclusiv pentru posibilitatea ca orele să se desfășoare în continuare doar online începând din toamnă, în funcție de ce vor recomanda epidemiologii. De aceea, ministerul își propune ca până în septembrie să asigure tablete sau laptopuri pentru elevii care nu au acces la astfel de dispozitive, în timp ce profesorii vor participa la cursuri de formare profesională după încheierea anului școlar.
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Invazie de ploșnițe într-o școală gimnazială din București
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
„Redeschiderea școlilor depinde de evoluția epidemiologică. Mă voi gândi întotdeauna la siguranța și sănătatea copiilor, dar și a cadrelor didactice”, a subliniat Monica Anisie.
Tocmai de aceea, în toamnă trebuie să fim pregătiți pentru învățământul online, este mesajul pe care îl transmite ministrul educației. În acest sens, săptămâna viitoare se va lucra la un plan de măsuri atât pentru elevi, cât și pentru profesori. „Săptămâna viitoare vom veni cu un plan de măsuri, un plan care să vizeze, pe de o parte, intervenție asupra elevilor și o intervenție asupra formării profesorilor. Trebuie să fim pregătiți ca în toamnă să desfășurăm un învățământ online, astfel încât să nu ne aflăm în situația în care suntem astăzi”, a spus Monica Anisie.
Ministerul Educației se va asigura în acest sens că toți elevii care nu dețin în acest moment un dispozitiv pentru contectarea online vor avea unul până la toamnă, iar cadrele didactice vor fi pregătite pentru a lucra mai ușor cu elevii. „Vom avea cursuri de formare în perioada de după încheierea anului școlar”, a precizat ministrul educației.
Monica Anisie caracterizează drept „dificilă” situația prin care trece învățământul românesc, dar spune că trebuie să se adapteze din mers și să se pregătească pentru viitor.
Examenul de bacalaureat - când și cum se va desfășura
În ceea ce privește examenul de bacalaureat, prima sesiune începe la 22 iunie, cu probele scrise, urmate de probele pentru competențe. Se lucrează în prezent la calendare, inclusiv pentru sesiunea a doua, a spus Monica Anisie.
„În toată această perioadă, am avut o comunicare cu Consiliul Național al Elevilor, chiar săptămâna trecută am avut o videoconferință cu reprezentanții lor și am discutat împreună mai multe aspecte, inclusiv cel al amânării examenului de bacalaureat”, a declarat Monica Anisie întrebată ce crede despre solicitarea elevilor de a fi amânat examenul de bacalaureat. „Considerăm că 22 iunie reprezintă perioada cea mai bună pentru elevi. La momentul acesta, calendarele sunt în lucru și vor fi prezentate săptămâna viitoare”, a spus Monica Anisie.
Probele se vor desfășura în condiții de siguranță pentru elevi, în conformite cu un ordin comun ce va fi emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. În clase vor intra maximum 10 elevi, sala va fi dezinfectată în prealabil, iar elevii vor avea circuite separate și vor purta măști de protecție. Programa de examen este cu materia din semestrul I, iar ministerul a pus la dispoziție teste de antrenament, plus cursuri de teleșcoală la televiziunea română, astfel că elevii nu au de ce să se teamă că nu sunt pregătiți. În ceea ce privește probele de competențe, sunt luate în calcul mai multe variante, care vor fi prezentate ulterior.
În ceea ce privește problema grădinițelor și creșelor, în condițiile în care mulți părinți trebuie să se întoarcă la muncă, Monica Anisie a discutat cu ministrul muncii, Violeta Alexandru, și se va da posibilitatea părinților să beneficieze în continuare de prevederile Legii 19.
Monica Anisie va avea luni o întâlnire și cu reprezentanții învățământului particular, astfel ca instituțiile private să nu aibă nici ele de suferit.
În ceea ce privește bursele elevilor, Monica Anisie spune că ministerul a asigurat bursele ce țin de competența lui și în această perioadă, iar celor care se plâng că au fost suspendate bursele pentru perioada cât școlile au fost închise ministrul le spune că probabil este vorba despre bursele acordate de autoritățile locale, nu de minister.
Urmăriți în materialul video de mai sus interviul integral cu ministrul educației, Monica Anisie.
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News