Live

Video Ministrul Daniel David: „Am vrut ca educația să fie considerată prioritate națională. Mă aștept la o creștere de buget, în primă fază”

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Educației, Daniel David. Foto- Digi 24

Noul ministru al Educației, Daniel David, a declarat duminică seara, într-o intervenție la Digi 24, că măsurile prioritare ale mandatului său pentru următoarele trei luni sunt legate de buna funcționare a sistemului, dat fiind dezechilibrul bugetar existent destul de mare, precum și luarea de măsuri care prin care să se asigure că noile decizii din cadrul „Ordonanței Trenuleț” să nu afecteze zona preuniversitară, învățământul superior și zona cercetării.

”Apoi, mi-ar plăcea ca să reușesc să încep să implementez unele lucruri din programul de guvernare, iar dacă mă gândesc la învățământul preuniversitar, cu siguranță trebuie să lansăm și să definitivăm planurile-cadru. De asemenea, cred că trebuie să începem să lucrăm la ceea ce a solicitat premierul legat de indicatorii pentru salarizare.

De atenție, nu pentru salarizare, ci pentru bonusuri, dincolo de un salariu pe care eu trebuie, pe care eu îl consider că trebuie să fie decent, pe măsura rol rolului social pe care îl are un profesor în zona învățământului superior. Aș vrea să lansăm în aceste trei luni criteriile pentru posturile din învățământul superior profesor, conferențiar, pentru abilitare și de asemenea să începem acea mică reformă despre care am discutat ca universitățile să implementeze articolul din legea învățământului superior, care nu este prorogat, și anume să-și definească foarte clar misiunea, astfel încât în funcție de asta să știm ce putem ajuta mult mai bine”, a explicat ministrul

Referitor la cerecetare, acesta a precizat că „suntem în faza în care evaluăm toate unitățile de cercetare-dezvoltare care vor fi după aceea sigur reorganizate în funcție de rezultatul evaluării”.

Platformă de promovare a alfabetizării științifice

Daniel David a precizat că este interesat de lansarea platformei care să promoveze alfabetizarea științifică și contracararea pseudo-științei, dat fiind contextul general, internațional, de manipulare, fake news și atacuri la democrație.

Întrebat de realizatoare dacă există bugetul necesar pentru a realiza ceea ce și-a propus pentru primele trei luni de mandat, ministrul a spus că, atunci când a acceptat postul, a discutat cu liderii coaliției despre bugetul anticipat și, din ceea ce a văzut atunci, „este planificată o creștere în zona educției”.

„Am vrut să unim cele două ministere, Educația și Cercetarea, pentru a putea avea o abordare integrată, așa cum este normal, și am vrut ca educația să fie considerată prioritate națională și este considerată, prin angajamentul coaliției, prin angajamentul primului-ministru”, a declarat Daniel David.

Ce promisiuni a avut pentru bugetul educației

Întrebat dacă i s-a promis că pentru educaţie se va aloca un procent de 6 din Produsul Intern Brut (PIB), David a răspuns: „Nu, n-am avut aşa ceva”.

„Deşi am spus că pentru mine este ceva aspiraţional acest lucru, nu era în 6%. Vorbim acum, ştiţi bine, de 15% din bugetul general consolidat în zona învăţământului superior şi a educaţiei şi a educaţiei preuniversitare şi de aproximativ 1% din PIB, zona cercetării. Am spus că sunt aspecte aspiraţionale pentru mine, dar, sigur, acolo trebuie să ne mutăm şi să ajungem în paşi gradat, astfel încât să avem o mişcare fermă în acea direcţie. În prima fază mă aştept la o creştere faţă de anul trecut”, a precizat ministrul Educaţiei. 

Acesta a precizat şi care sunt măsurile prioritare pentru domeniile pe care le conduce: buna funcţionare a sistemului în zona preuniversitară, în învăţământul superior şi în zona cercetării, definitivarea planurilor cadru în învăţământul preuniversitar, realizarea indicatorilor „pentru bonusuri, dincolo de un salariu care trebuie să fie decent pe măsura rolului social pe care îl are un profesor”.

Impactul „Ordonanței Trenuleț”

Ministrul a vorbit și despre impactul ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare asupra sistemului educaţiei. Ministrul Educaţiei afirmă că aşa-numita „Ordonanţă-trenuleţ” aduce câteva măsuri care afectează educaţia, nu în sensul în care se taie din salarii, ci pentru că unele majorări promise nu se vor implementa. „În timpul discuţiei cu partenerii de dialog social, prim-ministrul a spus că este conştient de aceste promisiuni şi că după execuţia bugetară şi planificarea bugetului, în funcţie de cum merge economia, ele vor fi priorităţile priorităţilor pentru a onora acele promisiuni”, afirmă Daniel David.

„Sunt câteva modificări, altfel spus, chiar dacă nu e vorba de a tăia din salarii sau a tăia lucruri, nu mai cresc, deşi au fost aceste promisiuni şi ca urmare a grevei care a avut loc în sistem. Ţin minte că în timpul discuţiei cu partenerii de dialog social, prim-ministrul a spus că este conştient de aceste promisiuni şi că după execuţia bugetară şi planificarea bugetului, în funcţie de cum merge economia, ele vor fi priorităţile priorităţilor pentru a onora acele promisiuni. Asta este ceea ce pot să vă spun în acest moment”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Prima de carieră didactică va fi acordată din fonduri europene

În ceea ce priveşte prima de carieră didactică acordată personalului din sistemul de învăţământ, ministrul subliniază că aceasta va fi acordată din fonduri europene. 

„Ştiu că ministrul Fondurilor europene este deja în discuţie cu comisarul european pentru a putea demara un astfel de program din fondurile care revin în României”, a explicat Daniel David. 

Ministrul consideră că „studenţii, într-un fel, pe bună dreptate, sunt nemulţumiţi” de reducerea beneficiilor pe care le aveau în ceea ce priveşte transportul, arătând că aceştia sunt de asemenea nemulţumiţi de fondul pentru burse care rămâne la nivelul la care a fost. 

„Eu zic că educaţia a fost tratată, oarecum, ca prioritate naţională, în discuţiile pe care le-am avut, nu uitaţi că memorandumul şi pentru posturile pe care o să le scoatem zona titularizării, zona suplinirii anul viitor sunt exceptate, apare excepţia prin memorandum în ordonanţa de urgenţă. Aşa că sunt unele lucruri care au cât s-a putut zona educaţiei şi cercetării, cu siguranţă nu reprezintă zona de mare pierdere, de aceea eu am şi spus că eu am o zonă de optimism, este o zonă de optimism rezervat în acest moment şi aştept să văd atitudinea premierului, după execuţia bugetară şi la crearea bugetului, să rămână la ideea pe care a spus-o, că atunci când apar aceste posibilităţi, să corecteze aceste lucruri, să onoreze promisiunile făcute în sistemului de educaţie”, a adăugat ministrul Educaţiei şi Cercetării.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Îmi vine să plâng în fiecare seară”. Nu s-a mai abținut și a spus ce face de fiecare dată iubitul ei cu 8 ani mai tânăr

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune ministrul Educației despre introducerea de materii noi. „Hai să predăm un pic altfel”

Daniel David explică de ce este un „adversar al ideilor lui Călin Georgescu”: „Voi încerca mereu să protejez oamenii”

Benzina și călătoria cu metroul se scumpesc de la 1 ianuarie. Guvernul Ciolacu reintroduce „taxa pe stâlp”

Tanczos Barna, după adoptarea ordonanței „trenuleț”: Noi, spre deosebire de alţii, nu ne-am ridicat de la masă. Fără UDMR, am avea haos

Partenerii noștri