Metoda „modernă” prin care se strâng bani pentru cadourile profesorilor
Ministerul Educaţiei le interzice învăţătorilor şi profesorilor să primeasca daruri sau plicuri cu bani. Însă grupurile de pe WhatsApp sunt pline de "mămici cu initiaţivă", care strâng bani. Fenomenul pare că nu poate fi stopat şi, de fiecare dată, stârneşte controverse şi discuţii aprinse. Vă prezentăm un nou reportaj din campania Digi24 „Old School, New School”.
Cum luptă școala și părinții cu fenomenul social media. „Cum să dai vina pe copii?!”
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
"În altă ordine de idei, timpul trece și nu am decis nimic în mod constructiv, referitor la 1 și 8 martie. A fost o propunere la care unii au răspuns, alții nu” - este un mesaj cules de pe un grup de WhatsApp al părinților.
A fost fierbere mare pe grupurile de WhatsApp ale părinților. Acolo unde în mod normal sunt purtate discuțiile despre teme, rechizite sau excursiile copiilor, când se apropie Paștele, Crăciunul, sau sfârșitul de an școlar, atmosfera se schimbă. Părinții cu inițiativă dau startul campaniei de strângere de fonduri pentru cadourile profesorilor: "Ca să luăm taurul de coarne, pentru că nu are rost să ne dăm după colț... haideți să hotărâm dacă strângem bani la comun sau se descurcă fiecare, personal"
„S-a discutat colectarea unor bani de la fiecare părinte, bani din care au fost cumpărate niște cadouri, iar restul de bani urmând a fi livrați probabil către porfesori sub formă de bani în plic”, ne-a dezvăluit un părinte.
Pe un alt grup de discuțîi, „mămicile cu inițiativă” au decis și au și cumpărat cadoul pentru doamna profesoară.
Copiii, învățați de mici să ofere „atenții”
Tot de pe WhatsApp culese:
„Acum m-am întors din mall. Am luat un Bulgari de 30 de ml. Prețul era de 287 de lei, dar mi-au făcut un card de fidelitate și au făcut o reducere de 15%.”
„Cu doamna *** avem două variante: îi dau eu banii zilele astea sau mă duc şi cumpăr ceva, că îi plac seturile de bijuterii, am văzut că poartă. Trebuie să îi dăm ceva, pentru că ştie că am dat doamnei de franceză. Pentru doamna de sport trebuie un cadou de acelaşi nivel cu doamna de franceză. Având în vedere că e mai maleabilă decât doamna de franceză, putem să îi dăm 250 în plic dânsei şi 900 doamnei. Şi gata cu asta că înnebunim”.
Iulian Cristache - președinte Federaţia Părinţilor: „Se tratează totul sub efectul de turmă. Dacă un părinte începe discuţia pe grup şi spune că trebuie să dăm cadouri, sunt mesaje care te bulversează: când spune unul dintre părinţi haideţi să facem eforturi, să punem bani, astfel încât să le fie bine copiilor. Este un dialog de noaptea minţii care nu îşi are rostul într-o unitate de învăţământ”.
De ce cred unii părinți că trebuie să „pună bani” ca să le fie bine copiilor?
Gelu Duminică, sociolog: E un tip de mită, de foarte multe ori, sau poate fi gândit ca un tip de mită pe care părințîi îl acordă cadrului didactic, doamnei directoare, inspectorului, din dorința de a arăta că ai lor copii sunt mai buni. De foarte multe ori, iubirea asta față de copii ne transformă în niște promotori a unor prejudecăți și moduri de afaceri pe care le facem în societate”.
„Pe grupul de părinți se discuta diverse strategii de a colecta niște bani și de a oferi profesorilor din școală atenții sub formă de cadouri sau chiar bani în plic. S-a propus suma de 50 de lei de fiecare copil. Nu toți părinții au fost de acord să se strângă acești bani. Au acceptat cam 27 de părinți din 33. Un simplu calcul ne arată că s-a strâns o sumă frumușică, în jur de 1.200 de lei. Înțeleg că s-au cumpărat niște cadouri, iar cu restul de bani încă nu știu ce s-a întâmplat”, spune un părinte, care a refuzat să participe la strângerea de fonduri pentru cadourile profesorilor.
„Nu vreau să particip la asemenea evenimente pentru că nu vreau să transmit copilului meu o idee morală, un concept moral greșit. Copiii văd în acest moment că învățătoarea X primește anumite atenții și ei consideră că așa este normal. Nu, nu este normal. Luptăm pentru a extermina aceste cutume”, a mai spus acesta.
De multe ori, când unii părinți se opun colectelor pentru cadouri, cei care au de suferit sunt copiii.
Iulian Cristache - președinte Federaţia Părinţilor: „Sunt părinţi care nu au cotizat. În acel moment acei părinţi au fost trecuţi pe o listă separată să se vădă că nu au cotizat. Probabil cadrele didactice au văzut şi copiii au suferit. Prin note mai mici, prin modul în care se comportă cu acel copil. Şi a apărut un război continuu, pentru că copilul sesizează. Sunt primii care simt şi vin acasă şi spun părinţilor. Din păcate, sunt mulţi părinţi care nu ştiu să medieze un astfel de conflict”.
Inițiativele grupurilor de părinți au - în unele cazuri - acordul tacit al profesorilor.
Refuzul unor profesori îi sperie pe unii părinți
Codul etic le interzice cadrelor didactice să accepte bani sau cadouri pe care părințîi le-ar oferi în așteptarea unui tratament preferențial pentru copiii lor.
Culmea, nici refuzul ferm al unor profesori de a primi cadouri nu îi oprește pe unii părinți.
Mesaje pe WhatsApp:
„- Mare problemă! Am vrut să-i oferim şi doamnei astăzi cadoul, dar nu acceptă sub nicio formă! Pare chiar supărată! Nu ştiu dacă au ajuns şi la ea discuţiile noastre, dar din păcate, situaţia e cam nasoală... Dar e primul an când se întâmplă aşa ceva. Şi nu înţeleg de ce... până acum a mers totul bine.
- A mers până acum fiindcă nu a fost atât de mediatizat, dar acum sunt foarte multe controale.
- Cu dna de franceză ce facem?
- Le spunem copiilor să nu-l mai dea?
- Dacă se întâmplă acelaşi lucru?
- Cred că un parfum nu este problemă. Să încerce”.
Cum văd oficialii din educație aceste practici?
Ce spun sociologii?
Îi prezentăm doamnei Marina Manea, reprezentant al unui Inspectorat Școlar, câteva mesaje de pe WhatsApp:
„Eu de Crăciun am pus plicul în cutia cu coșul cadou, nu văd de ce ar refuză o cutie cu bomboane frumos ambalată, care să îl conțină".
Marina Manea: „Se pare că asistăm și la niște artificii pe care părinții le intuiesc, le gândesc, astfel încât să îi prindă în această capcană pe profesori. Aici vorbim de un tip de mită mascat, ambalat”.
„Oricât de urât ar suna, partea asta de a da șpagă face parte din elementul cultural românesc, mica atenție, micul pachet de țigări, cafea, lănțișor, o mașină. Mintea noastră nu face decât să îl transforme pe cel din față mea în al meu. Asta înseamnă că închide ochii, că îl pot suna la orice ora, că mă situează pe o poziție de superioritate”, spune sociologul Gelu Duminică.
Câți bani ajung să dea părinții și ce fel de cadouri primesc profesorii?
Iulian Cristache - președinte Federaţia Părinţilor: „Uneori sunt sume foarte mari. Sumele pleacă de la 50 de lei, cel puţin, dar am găsit părinţi care mi-au spus că au cotizat şi cu 500 de lei la nivel de fiecare părinte. Pentru ce fel de cadouri? Cadourile sunt foarte mari. Pleacă de la lănţişoare de aur, brăţări, rate de leasing, s-au cumpărat electrocasnice”.
Gelu Duminică, sociolog: „Rate la banca, cadru didactic care se plângea părinților în ședințe că are rate destul de mari și că nu mai poate să facă față, iar părinții s-au unit și au plătit parte din rate. Un cojoc foarte scump, dar ca amănunt, doamnei nu i-a plăcut culoarea și părinții s-au dat peste cap ca să schimbe culoarea. Vacanțe și multe altele”.
Fenomenul este întâlnit în toată țara. Iar unii părinți iau atitudine. În Cluj, de exemplu, o mama a scris pe pagina sa de Facebook că a refuzat să dea 50 de lei pentru cadou. În schimb, alți părinți din clasa în care se află copilul ei au strâns în total 900 de lei. Bani din care ar fi urmat să îi cumpere învățătoarei parfum și un inel. Planul a fost deconspirat de către deputatul Emanuel Ungureanu, care i-a cerut public învățătoarei să nu primească „atențiile” și să returmeze 1000 de lei părinților, bani pe care i-a primit de Crăciun.
Emanuel Ungureanu, deputat USR: „Eu a trebuit să dau nume și prenume, pentru că eram complice la un act penal. Lumea învârte vorbele, dar în fața unui procuror întrebarea este simplă: ești învățătoare de zece ani, de câte ori pe an ai luat foloase necuvenite, parfum, bani? Deocamdată sunt dezbateri interne pe "cine a zis"? Părinții se concentrează nu pe situația în care au pus-o pe învățătoare, învățătoarea care a avut o atitudine corectă, a dat banii înapoi care au fost dați în plic de Crăciun, a refuzat orice formă de cadou și le-a spus ca nu cumva să spioneze care dintre părinți mi-a trimis o petiție și de ce s-a ajuns aici. Adică oamenii caută vinovatul în altă parte decât în oglinda lor. Învățătoarea nu a cerut niciodată, să fie clar. Dar nu știe cum să gestioneze această situație pentru că a găsit acea practică în școală”.
Ca să evite astfel de situații, directorul unei școli din Brăila a interzis „atențiile”.
Ştefănuţ Dragomir, director de școală: Am făcut un mesaj foarte simplu şi să fie înţeles de toată lumea, şi anume că este interzis să mai ofere cadouri învăţătorilor, profesorilor, diriginţilor. O simplă floare nu este interzisă, dar cadourile cu desăvârşire. În momentul în care se oferă un cadou, apare subiectivismul în evaluarea elevilor şi nu este un lucru bun.
Ce se întâmplă în alte țări și ce pot păți profesorii
Tema cadourilor pentru profesori umple de mesaje grupurile de părinți din mai multe țări europene. În Anglia, o școală i-a rugat pe părinți să nu cheltuiască mai mult de 50 de lire pentru cadourile profesorilor, „pentru a nu îi pune într-o situație jenantă”.
Iar în Germania, un profesor a fost amendat cu 4000 de euro pentru că a acceptat un cadou din partea elevilor, care valora 200 de euro.
Și la noi, profesorii care primesc cadouri pot fi sancționați.
Mariana Manea, reprezentantă a unui Inspectorat Școlar: „Acolo unde se constată că legea a fost încălcată, unitatea de învățământ are posibilitatea de a sancționa cadrul didactic, după ce participă într-o comisie de cercetare disciplinară, iar la final este prevăzută și sancțiunea. Care poate să fie un avertisment, cea mai gravă este aceea a desfacerii contractelor de muncă. Vorbim despre reducerea unui procent din salariu, 10 la sută, 30 la sută, în funcție de gravitatea faptei”.
Gelu Duminică, sociolog: „Dacă noi îi învățăm pe cei mici că e ok să dai cadouri de valori mari celuilalt, spunându-i că ai să vezi că o să fie mai bine, cu siguranță celălalt va înțelege că tot ceea ce înseamnă corupție este cât se poate de normal și nu o vede că pe un lucru rău, vede că pe un lucru pe care trebuie să îl faci și că viitor adult, din dorința de a relaționa bine cu ceea ce învață serviciile statului”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News