Live

La două zile după ce un copil de 3 ani a murit într-o fosă septică din curtea unei școli, Guvernul anunţă măsuri pentru „îmbunătățirea situației”

Data actualizării: Data publicării:

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a transmis, miercuri, că în bugetul din acest an a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ. Cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităţilor-administrativ-teritoriale va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern.

Foto: Gov.ro

MEN a transmis, miercuri, o informar cu măsurile luate în ultimii ani pentru remedierea situaţiei unităţilor de învăţământ preuniversitar care deţin grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare. 

„În anul 2019, în bugetul Ministerului Educaţei Naţionale la Capitolul Cheltuieli de capital, Titlul 51 Transferuri între unităţi ale administraţiei publice, a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează, în prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ. Este în curs de promovare o hotărâre de Guvern care reglementează cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităţilor-administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, în anul 2019”, a transmis MEN.

În 2018 au rămas aproape 1.500 de școli cu toaleta în curte

Sursa citată a precizat că, în anul 2017, în reţeaua de învăţământ preuniversitar de stat funcţionau 2.219 unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare. Dintre acestea, 730 de unităţi de învăţământ au fost cuprinse în finanţare prin diferite programe gestionate de către MDRAP (PNDL I şi II), MF (POR) şi MEN (PRET - program prin care au fost construite grădiniţe noi dotate corespunzător).

„Drept urmare, în anul 2018 au rămas 1.489 de unităţi de învăţământ care funcţionau cu grupuri sanitare în exteriorul construcţiilor. Pentru 309 dintre aceste unităţi de învăţământ, situaţia neconformă a fost remediată. De asemenea, în anul 2019 vor continua lucrările începute în anii trecuţi la circa 5.095 de unităţi de învăţământ preuniversitar cuprinse în programele derulate prin MDRAP - PNDL I, PNDL II, AFIR şi prin POR”, a mai transmis MEN.

Totodată, MEN anunţă că, în perioada 2017 – 2019, prin Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii, în România au fost finalizate lucrările pentru 64 de grădiniţe, iar prin Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Şcolare, pentru 32 de şcoli. În anul 2019, sunt în curs de execuţie 96 de grădiniţe şi două şcoli.

Un copil de trei ani a murit, luni, după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli din comuna ieşeană Brăieşti, judeţul Iaşi.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

PSD insistă ca Ciolacu să rămână premier și în viitorul Executiv. Paul Stănescu: „Încerc să-l conving.” Cum arată acum noul Guvern

Premierul ungar Viktor Orban, primit de Marcel Ciolacu, la Guvern. Cei doi au discutat despre avantajele aderării României la Schengen

Partenerii noștri