Live

Începe școala. Nelu Tătaru: Eu gândesc ca aceste reguli să ajungă la copii printr-un fel de joacă

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, spune că dacă vor fi respectate cele trei reguli de bază - dezinfectarea, masca și distanța fizică - nu se va înregistra o explozie de noi cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 odată cu începerea școlilor. El admite că în cazul copiilor mici este dificilă însușirea acestor reguli, de aceea recomandă educatorilor și părinților să recurgă la joc pentru a-i face să le respecte.

Alte metode de protecție nu avem, din păcate, a spus Nelu Tătaru, marți, la Digi24. El a subliniat însă că deschiderea școlilor este importantă pentru dezvoltarea psihică a copiilor. Nelu Tătaru a spus, pe de altă parte, că își va trimite la școală propriul copil (care are 10 ani - n.r.) și a mărturisit că are încredere că și-a însușit și a înțeles regulile după lunile în care a stat închis în casă.

„Dacă respectăm acele reguli, acele norme de aplicare, vom avea o creștere ușoară, asumabilă. În condițiile în care nu se vor respecta cererile, vom vedea constituirea de focare și transmitere accentuată în comunitate”, a declarat Nelu Tătaru, întrebat dacă se așteaptă odată cu venirea toamnei, reîntoarcerea din concedii, începerea școlilor, alegeri, campanie etc la o creștere a cifrelor în privința îmbolnăvirilor. „Eu sper că am înțeles ceva din aceste luni și după o vară în care poate am trăit libertatea, să revenim și la locurile de muncă și să revenim și la școală, dar să ne gândim în acest moment la copiii noștri și la cei vârstnici, fiindcă aici avem grupele masive de risc, în condițiile în care cei mici sunt transmițători, iar cei în vârstă sunt cei care fac boala și fac forme grave”, a adăugat ministrul sănătății.

Mulți părinți se tem că cei mici vor lua virusul de pe manuale, de pe suprafețe. „Avem dezinfectantul pe care trebuie să-l folosim, o dată la intrarea în școală, pe holuri și la intrarea în clasă. Găsim acele dispensere la intrarea în școală, pe holuri și la intrarea în clasă”, a spus Nelu Tătaru.

La observația că este greu să îi determini pe copii să respecte toate aceste reguli, ministrul sănătății a comentat: „Știu, dar îi învățăm aceste reguli și vedem că folosește acel dezinfectant la intrarea în clasă - avem o măsură de securitate pe care am luat-o; portul măștii este a doua măsură de securitate; distanțarea fizică e greu s-o respecte copiii, dar relativă ar trebui să existe, acolo unde nu se poate sunt acele separatoare, la grădinițe am văzut că sunt și forme hazlii, în joacă. Eu gândesc că aceste reguli care trebuie să existe în acest început de școală - și să sperăm că nu pentru o perioadă lungă - să ajungă la copii printr-un fel de joacă, printr-un fel de jocuri, printr-un fel de manifestare de empatie și apropiere. Este greu să trecem prin aceste momente, dar nu avem alte metode pentru a limita o transmitere”.

Tătaru: Termenul de 10 septembrie nu este prea tardiv pentru decizia privind scenariul de începere a școlilor

Ministrul a spus, pe de altă parte, că normele pentru redeschiderea școlilor sunt puse în discuție de o lună, deci nu se poate spune că iau pe cineva prin surprindere. „Noi am lăsat libertate autorităților locale, școlilor, consiliilor de administrație ale școlilor, DSP-urilor, ISJ-urilor, comitetelor județene pentru situații de urgență să aplice la nivelul fiecărei unități în parte scenariile pe care le-am elaborat. De altfel, pe 7 septembrie avem evaluarea pe care o va face INSP-ul pentru fiecare localitate în parte, iar în baza acestei evaluări a transmiterii locale fiecare școală să-și facă o evaluare și consiliul de administrație al acelei școli să propună DSP-urilor și Inspectoratului Școlar Județean scenariul pe care îl vom aplica, iar comitetul județean pentru situații de urgență să ia decizia în acest sens”, a explicat ministrul Tătaru. Întrebat dacă nu e cam târziu ca abia în preajma datei de 10 septembrie să avem imaginea clară a începerii școlilor, Nelu Tătaru a spus că nu, pentru că este o situație în dinamică și „nu putem ști astăzi care va fi situația în 14, decât pentru o perioadă intermediară”.

Oficialul a precizat că autoritățile mizează pe scenariile 1 și 2 care să fie aplicate în majoritatea școlilor din țară, dar acolo unde nu este posibil se va face numai învățământ online.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un rus cu mulți copii intenționează să-și numească cel de-al 15-lea copil „Oreșnik”, după numele celebrei rachete

Șapte copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară

Copiii români de la țară, victimele sărăciei. 250.000 dintre ei se culcă flămânzi seară de seară. „Am învățat că nu trebuie să renunț”

Ministerul Educaţiei anunță în ce condiții se pot suspenda cursurile luni din cauza alegerilor

Partenerii noștri