Grădiniță construită cu 600.000 de euro, din bugetul local, într-o comună din Bihor
O grădiniță din comuna bihoreană Tinca ar putea câștiga orice competiție cu instituții similare din marile orașe. Cu echivalentul a 600.000 de euro din bugetul local, a fost construită o clădire cu săli spațioase, bucătărie, dormitoare și dotări moderne.
„Să înceapă magia!”. Cum arată Târgul de Crăciun din Oradea
Surpriza neplăcută pentru turiștii care ajung în Târgul de Crăciun din Craiova: prețurile
Care sunt destinațiile la modă printre români pentru „day trip-uri”
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Crăciunul la munte, preferat de turiști
Bullying-ul începe încă de la grădiniță. Unul din cinci preșcolari este victima răutăților colegilor. „Copiii învață prin imitație”
Turiști surprinși de erupția unui vulcan
O ursoaică cu trei pui s-a repezit la turiștii care s-au apropiat de ea ca să-i facă poze, pe Transfăgărășan
Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale cu apă de localnici
În noua grădiniță din comuna Tinca, peste 100 de copii învață și se joacă în săli încăpătoare, luminoase, dotate cu tot ce este nevoie. Cei mici pot rămâne până la ora 18 și primesc mâncare preparată într-o bucătărie modernă.
”Televizoare în fiecare grupă, calculatoare în fiecare grupă. În spatele clădirii avem și blocul alimentar unde se prepară mâncarea, iar sus la etaj avem și spălătoria grădiniței”, a explicat Monica Drimbe, directoarea grădiniței din Tinca.
Autoritățile locale au plătit din bugetul local echivalentul a 600 de mii de euro pentru construirea și dotarea clădirii.
”E un lucru foarte bun, cel puțin pentru părinții care au serviciu și au unde să își lase copiii”, spune un localnic.
”Investițiile aici vor continua - vom amenaja curtea. Am făcut un efort deosebit și am cumpărat casa de la vecinul de aici și vom amenaja locuri de joacă pentru copii; în spate o să plantăm o livadă”, a anunțat Teodor Coste, primarul comunei Tinca.
Alte două grădinițe din satele învecinate au fost ridicate cu ajutorul banilor de la Banca Mondială, care au completat sumele alocate din vistieria localității.
O altă investiție majoră în Tinca o reprezintă stația de epurare finalizată anul trecut și pentru care au fost accesate fonduri europene de aproape 8 milioane de lei.
”Se poate lucra în două feluri: ori mecanic, ori automat. Noi folosim modul automat, ceea ce e condiționat de senzori, de programare, de parametri și astfel ea își face treaba, iar noi verificăm”, a explicat Petrișor Blidar, operator.
”Rețelele de apă sunt schimbate pe toate localitățile comunei noastre. Am căutat să luăm în ordinea lor firească, adică să începem cu rețelele de apă, canal, curent și după aceea să ajungem să modernizăm drumurile”, a detaliat primarul comunei Tinca.
Autoritățile locale vor să îi atragă pe turiști printr-un proiect cu peste 2 milioane de euro din fonduri europene destinat dezvoltării stațiunii Băile Tinca.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News