Live

Evaluarea Națională 2020. Condițiile pentru depunerea contestațiilor în contextul Covid-19

Data publicării:
Subiectul la limba română pentru Evaluarea Națională 2021 ar putea fi mai simplu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elevii nemulțumiți de notele obținute la Evaluarea Națională 2020 pot să depună contestație și online. Contestațiile se depun începând cu data 22 iunie, ora 16:00, și până pe 23 iunie, la ora 12:00, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației.

Absolvenții de gimnaziu care sunt nemulțumiți de notele pe care le-au obținut la Evaluarea Națională pot să depună contestație, împreună cu părinții, în premieră și în format online, dar pot fi depuse și fizic, la școală.

Candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2020 vor fi anunțate sâmbătă, 27 iunie.

Procedura de rezolvare a contestațiilor

Fiecare lucrare contestată este reevaluată și notată de câte doi profesori. Evaluarea lucrărilor de examen se face “cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare, se arată în metodologie.

În cadrul etapei de contestații, notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie, formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații. “Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare”, se arată în ordin. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații.

Nota finală reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către președintele comisiei, în prezența profesorilor evaluatori, și este înregistrată în catalogul evaluării naționale.

Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de elev la proba respectivă.

Evaluare Naţională 2020, sesiunea specială

Este primul an în care e prevăzută o a doua sesiune a examenului de Evaluare Naţională, pentru elevii care nu se pot prezenta la probele scrise din motive medicale. Sesiunea specială va începe din data de 29 iunie.

-29 iunie 2020 - Limba şi literatura română, probă scrisă

-30 iunie 2020 - Matematică, probă scrisă

-1 iulie 2020 - Limba şi literatura maternă, probă scrisă

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O treime dintre elevii care au făcut contestații la Evaluarea Națională 2024 au primit note mai mici după recorectare

Rezultate Evaluarea Națională 2024. Notele au fost publicate pe edu.ro. Vezi rezultatele pe județe

Subiectele și baremul la Limba română de la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate pe edu.ro. Elevii își pot calcula nota

Cum se pot depune contestații la Evaluarea Națională 2023. Model de cerere pentru contestație

Partenerii noștri