Live

Daniel Funeriu, despre schimbarea modalității de examinare: Viața nu este un test grilă

Data actualizării: Data publicării:

Ministerul Educaţiei, condus interimar de Rovana Plumb, anunţă vineri dacă renunţă sau nu la decizia de a introduce teste grilă pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat.

Rovana Plumb, ministrul interimar, a declarat că a decis retragerea de pe site a modelelor de subiecte pentru examenle naţionale şi a cerut consultarea elevilor, părinţilor şi profesorilor.

Discutiile vor avea loc vineri.

Invitat la Jurnalul de Seară”, Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor la matematică, a spus ca ideea unei astfel de testări pare a fi mai degrabă politică, pentru că miza este creşterea ratei de promovare.

Și fostul ministru al educației, Daniel Funeriu, este împotriva acestei modificări aduse examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională 2019. „În primul rând, nu poți să modifici examenul de bacalaureat cu câteva luni înaintea examenului, el trebuie modificat cu cel puțin un an înainte. Pe de altă parte, viața nu este un test-grilă. Nu poți să examinezi 12 ani de învățare conform unor teste grilă”, a declarat pentru Digi 24 Daniel Funeriu.

Citiți și:  Schimbări în anul școlar 2018-2019. Calendarul pentru vacanțe, evaluări și BAC

Ar fi a doua schimbare în modalitatea de examinare, în tot atâţia ani, după 6 ani de stabilitate. În 2017, Liviu Pop, fostul ministru al educaţiei, a schimbat regulile examinării tot în timpul anului şcolar şi a stabilit că probele care evaluează competenţele digitale şi lingvistice ale elevilor se vor susţine în februarie, şi nu în iulie, odată cu probele scrise. Mutarea acestor probe era o dorinţă mai veche a liderilor PSD. Şi Ecaterina Andronescu vorbea despre asta în 2009, în cel de al doilea mandat ca ministru al educaţiei. Tot atunci, Ecaterina Andronescu a schimbat radical examenul de bacalaureat, s-a trecut de la 7 probe la 3 probe scrise si 3 probe de competente.

În 2010, Daniel Funeriu introduce camerele de supraveghere la examene. Odată cu introducerea lor, s-au observat şi primele schimbări. Astfel, dacă din 2004 şi până în 2009 rata de promovare era de 80%, începând cu 2010 aceasta a scăzut în jurul cifrei de 55%.

În 2011 a intrat în vigoare Legea educației naționale, iar de atunci și până anul trecut nu au mai fost schimbări privind examenele naţionale şi mai ales, schimbări luate peste noapte, care să se aplice imediat.

Vedem acum că Ministerul Educaţiei propune introducerea testării de tip grilă în proporţie de 40% la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Controversata decizie ar urma să fie luată vineri, dar e contestată atât de părinţi, cât şi de elevi.

Citiți și: 

Ministerul a publicat modele de subiecte pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Apoi le-a retras

Ce se ascunde în spatele ideii de a avea teste grilă la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Subiecte grilă la Bacalaureat și Evaluare Națională. Radu Gologan: "Populism excesiv"

Schimbări la Bacalaureat și la Evaluarea Națională. Cum este justificată decizia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vigilență sau psihoză?

Funeriu: În 9 ani de România Educată, copiilor li s-au livrat profesori cu cuţitul la beregată. Legea educaţiei, un produs perimat

BMB pentru 2024?

Replica lui Selly, după ce fostul ministru Funeriu l-a numit „maimuță încălțată și needucată, cu figuri în cap”

Partenerii noștri