Live

Documentele pentru admiterea la facultate vor putea fi trimise online (proiect)

Data publicării:
Documentele pentru admiterea la facultate vor putea fi trimise online. Foto: Profimedia Images

Documentele necesare pentru înscrierea la facultăți vor putea fi trimise în variantă online, printr-o platformă administrată de Ministerul Educației, urmând ca doar studenții admiși să le aducă și în format fizic, prevede un proiect de lege depus la Camera Deputaților, informează Agerpres.

Documentul prevede înființarea platformei online "Univedu", unde pot fi depuse în format electronic înscrisurile necesare întocmirii dosarului de înscriere la admiterile în programele de studii universitare de stat sau private.

Platforma va fi administrată de Ministerul Educaţiei, iar costul acesteia va fi asigurat din bugetului ministerului, suma aproximată la acest moment fiind de maximum 50.000 de euro, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Candidatul declarat admis va trebui să aducă originalele înscrisurilor transmise în termen de maximum 20 de zile de la publicarea listelor finale privind candidaţii admişi, se mai arată în proiect.

Candidatul îşi asumă responsabilitatea cu privire la autenticitatea şi conformitatea înscrisurilor încărcate electronic pe platformă şi cele originale.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt deputaţii Diana Buzoianu (USR), Gabriela Horga (PNL), Bogdan Gruia (PSD) şi senatorul USR Ştefan Pălărie, împreună cu 54 de parlamentari PNL, UDMR şi neafiliaţi.

Diana Buzoianu a declarat că ideea legii a venit după ce zeci de elevi cu care a discutat i-au zis că au trebuit să parcurgă sute de kilometri pentru a-și depune documentele la facultăţi și că au plătit sume mari pentru copii legalizate.

"Prin acest proiect dorim să luăm de pe umerii elevilor cheltuielile inutile pentru copii legalizate cu documente pe care nu le vor mai folosi niciodată. (...) Ne dorim să digitalizăm un proces care acum este birocratic, ineficient, pentru că sistemul educaţional din România trebuie să ţină şi el pasul cu avansul tehnologic, să beneficieze de instrumentele digitale care sunt astăzi disponibile, în anul 2023", a declarat Diana Buzoianu.

Ştefan Pălărie a adăugat că acest proiect reprezintă o şansă în plus pentru acei tineri care şi-ar dori să urmeze o facultate, dar nu o mai fac pentru că trebuie să cheltuiască bani şi timp cu drumurile pentru înscriere.

"Suntem o ţară cu pretenţii de digitalizare, cu acces la internet de foarte bună calitate şi suntem pe locul codaş la situaţia studenţilor. (...) Ne gândim la absolvenţii de liceu care şi-ar dori să urmeze cursurile unei facultăţi dar se «lasă bătuţi» pe parcurs, pentru că văd cât de mult i-ar costa acest lucru. (...) Tinerii au nevoie de acces mai rapid şi uşor atunci când se înscriu la o facultate. Să o poată face de la distanţă, rapid şi fără costuri. Ministerul Educaţiei e cel care trebuie să conducă această schimbare, să ofere universităţilor şi tinerilor o platformă digitală complet accesibilă. Este un cost mic pentru statul român şi care ridică mult standardele", a precizat senatorul USR, co-iniţiator al proiectului.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Este ultima săptămână de cursuri pentru elevi. Urmează vacanța de iarnă 2024-2025. De când se întorc elevii la școală

Începe înscrierea la BAC 2025. Probele de competențe au loc în perioada ianuarie-februarie. Calendarul complet al examenului

Ministerul Educaţiei anunță în ce condiții se pot suspenda cursurile luni din cauza alegerilor

Partenerii noștri