Video&Foto Sindicatele din Educație vor venituri cu 25% mai mari și creșterea salariului debutantului. „Miniștrii să calculeze”
ACTUALIZARE 18:40 Sindicatele din Educație, aflate în grevă, au anunțat joi, după discuțiile de după-amiază de la Palatul Victoria, că au cerut Guvernului o creștere a veniturilor cu 25% și garanția actului normativ ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, adică o majorare de la 2500 de lei la 3000 de lei.
Stolojan: E ultima şansă pe care o au aceste partide pro-europene de a forma o majoritate. Următorul guvern are un corset financiar
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Angajații Metrorex ar putea intra în grevă
Noi proteste ale pensionarilor vor avea loc astăzi la Palatul Victoria
Guvernul nu exclude creșterea taxelor pentru reducerea deficitului bugetar
Ciolacu vrea o a treia întrebare la referendumul lui Nicușor Dan
Minerii protestează la Palatul Victoria, nemuțumiți de legea pensiilor
Eurostat: Românii stau cu părinții până la 28 de ani
Guvernul vrea să plafoneze adaosul comercial pentru alimentele românești înainte de alegeri
„Creșterea veniturilor cu 25% pentru salariații din sistemul de învățământ și să avem garanția fermă că în noua lege a salarizării debutantul va pleca de la salariul mediu brut pe economie și grila se va construi ținând cont de tot ce înseamnă grade didactice, vechime șamd”, a declarat , a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
„Trebuie să fie o majorare acceptabilă până la sfârșitul lunii decembrie, deoarece de la 1 ianuarie intră în vigoare noua lege a salarizării.
Creșterile sunt pentru toate categoriile de personal.
Când Guvernul va veni cu o hotărâre clară, atunci colegii vor decide dacă vor suspenda acțiunea”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Aceștia au afirmat că speră ca vineri să fie rechemați la Guvern, propunerile fiind „de bun simț”.
Sindicaliștii au spus că guvernanții urmează „să calculeze” aceste cifre pentru a lua o decizie.
În același timp, aceștia au spus că până atunci greva continuă iar marți ar urma să aibă loc un marș de protest pornind din Piața Victoriei, cu destinația Palatul Cotroceni, „la domnul profesor Iohannis”.
Mii de profesorii au protestat joi în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Cu puțin timp înainte ca reprezentanţii sindicaliştilor să anunțe decizia în legătură cu greva, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că salariile profesorilor vor crește când va fi definitivată legea salarizării și că până atunci, Guvernul își menține oferta cardurilor cu prime. "Vrem să crească salariile în educație", a subliniat Cărbunaru. Replica profesorilor la această ofertă a fost fermă: "Este jignitoare. Spunem NU hotărât. Greva va continua".
ACTUALIZARE 16:20 Guvernul a invitat reprezentanţii sindicatelor din Educaţie la o nouă rundă de dialog.
Potrivit Executivului, întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16,00, la Palatul Victoria.
Sindicatele din Educaţie protestează joi în Bucureşti. După ce au manifestat în faţa Guvernului, sindicaliştii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, unde continuă protestul.
ACTUALIZARE 12.40 O parte dintre profesorii care protestează în fața Guvernului au plecat în marș spre Parlament.
Circulația rutieră pe Calea Victoriei a fost oprită.
Oamenii strigă "Vrem salarii, nu pomeni electorale!".
El a precizat că între timp, până la legea salarizării unitare (..) reprezentanţii Guvernului au transmis că pentru toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ, fie că vorbim de personalul didactic, de personalul didactic auxiliar sau nedidactic, urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică, pentru sprijinul acordat în activitate celor din sistemul de învăţământ, aproximativ 300.000 de oameni.
Purtătorul de cuvânt al Guvernul a menţionat că pentru personalul didatic și didactic auxiliar Guvernul va oferi în luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, o sumă forfetară care va intra pe un card emis după modelul cardurilor pentru energie.
"Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic şi pentru personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octombrie a acestui an pe acelaşi card să fie încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice şi activităţii curente de lucru", a afirmat Cărbunaru.
El a mai afirmat că în ceea ce priveşte personalul nedidactic, "de asemenea în lunile iunie şi octombrie vor fi încărcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei în luna iunie şi alte 500 de lei în luna octombrie". "Dintre acestea, 150 de lei vor reprezenta, în fiecare caz, sumă forfetară", a mai afirmat reprezentantul Guvernului.
"În acest fel, toate salariile din educaţie vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grille din legea salarizării", a mai afirmat Cărbunaru.
Mii de profesori protestează în fața Guvernului
Între timp, la protestul din Piața Victoriei sunt deja peste 3.500 de persoane, cu steaguri, fluiere şi vuvuzele.
Oamenii îşi susţin revendicările şi se declară nemulţumiţi de oferta de până acum a Guvernului. Liderii sindicali au anunţat că, la ora 12.00, urmează să facă anunţul cu privire la ce se va întâmpla în continuare cu greva generală. Până acum, sindicaliştii au explicat că oferta Guvernului nu este suficientă pentru a se renunţa la protest.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News