Live

Cîmpeanu, întrebat dacă se va renunța la testele din școli: Și cu ce ar putea fi înlocuite? Tocmai am repartizat 18,5 milioane

Data actualizării: Data publicării:
Elevi în clasă. Foto: Profimedia Images

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, că în școli vor fi date 18,5 milioane de teste de salivă și a subliniat că o situație din ultimele cinci zile confirmă o eficiență a acestora de 66%. Întrebat dacă se va renunța totuși la aceste teste, ministrul a răspuns: "Și cu ce ar putea fi înlocuite? Eu nu am răspuns la întrebarea asta".

Rata de infectare nu mai este criteriu pentru a închide școlile, a spus Cîmpeanu. El a dat exemplu situația din Franța, unde sunt 400.000 zilnic și toate școlile sunt deschise. "Nu suspendă nici la 7 – 10 cazuri într-o clasă, cei care se îmbolnăvesc trebuie să stea în izolare, ceilalți merg la școală", a afrimat ministrul.

"Copiii din România au plătit prea mult și dificil de recuperat această perioadă de suspendare a activității școlilor. Fac un apel la respectarea regulilor sanitare, la administrarea și raportarea corectă a testelor de salivă care se găsesc acum în școli", potrivit lui Sorin Cîmpeanu.

El a afirmat că miercuri dimineață, Ministerul Educației a transmis către IGSU repartizarea pe județe pentru 18,5 milioane de teste, care se adaugă rezervei de teste existente în școli.

Este asigurat procesul de testare "pentru mai multe luni de acum încolo, pentru o perioadă care sperăm să coincidă cu perioada de finalizare a pandemiei".

"Sunt teste, important este să le folosim responsabil. Am constatat o îmbunătățire clară a procesului de testare și raportare a rezultatelor testelor.

În 5 zile, din 5.000 teste pozitive, 3.000 au avut raportare ulterioară după PCR,  din 3.000, 2.000 au fost confirmate că pozitive, iar 1.000 infirmate prin PCR, asta înseamnă că rată care demonstrează precizia acestor teste pe baza de salive e de 66%.

În ipoteza în care s-ar renunța la testarea pe baza de salivă va întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranță în școli? Eu nu am răspuns la întrebarea asta.

Eficiența testelor a fost realizată de Agenția Națională a Medicamentelor, Ministerul Educației nu are competență analizării eficienței, dar are responsabilitatea raportării datelor", a mai spus ministrul Educației.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni că specialiştii în epidemiologie, alături de cei de la ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, urmează să analizeze impactul utilizării testelor de salivă COVID-19 în şcoli. În cazul în care se va ajunge la concluzia că sunt "fără valoare adăugată", este posibil să se ajungă la oprirea acestora.

"La acest moment au fost distribuite cel puţin pentru încă două săptămâni, o să fie, probabil, analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu, asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu. Asta, normal, că se discută şi cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu experţii în epidemiologie şi se va decide. Dacă au, într-adevăr, să zicem, o valoare adaugată sau nu. Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim, deci o să vedem acest lucru. (...) Deci, urmează să vedem care va fi decizia şi cum va fi abordată situaţia aceasta, mai ales de către specialiştii în domeniu, pe partea de epidemiologie", a declarat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, declara duminică seara la Digi24 că cei mai mulţi dintre cei 27.000 de copii infectaţi cu COVID în ultima săptămână au fost depistaţi pe baza testelor de salivă distribuite în şcoli.

"Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli. Pentru săptămâna viitoare, am verificat şi în această seară (duminică - n.r.) absolut toate judeţele, absolut toate şcolile au la dispoziţie teste pentru testare o dată la două, trei zile", a spus Sorin Cîmpeanu.  

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac armat la o școală din Croația. O fetiță de 7 ani a fost ucisă, alte șase persoane au fost rănite

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Alertă la o școală din Iași. Mai mulți copii s-au intoxicat într-un laborator de chimie

Cel puţin cinci morţi şi şapte răniţi în SUA, într-un atac armat la o școală din Madison, Wisconsin

Partenerii noștri