Live

Video Ceremonia de absolvire de la Harvard. Ce spun românii care au promovat cursurile celei mai prestigioase universități din lume

Teodora Tompea Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Când spui Harvard, automat spui excelență în educație. Un adevărat hub al învățământului mondial aflat la peste 7.300 de kilometri distanță de România. Însă distanțele se comprimă imediat când vine vorba de dorința de a învăța cum să schimbi lumea. E filosofia acestei instituții de învățământ, pe care au absolvit-o și foarte mulți români. Alături de colegul meu Sorin Oțelea, am avut unica șansă, pentru o echipă de televiziune, să filmăm la ceremonia de absolvire din această vară. Vedem acum un reportaj care poate fi o motivație pentru orice își dorește să investească în educația la cel mai înalt nivel.

Ceremonia de absolvire de la Harvard se bate în notorietate cu instituția în sine. E sărbătoarea unei șanse uriașe - aceea de a studia la cea mai prestigioasă universitate din lume. Și nici nu e greu să-ți dai seama cu cât entuziasm și bucurie este așteptată această zi. Se pregătesc pentru ea nu doar cei care țin cu mândrie în mână o diplomă cât o carieră, ci și profesorii, părinții și prietenii absolvenților de excepție.

Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Suntem în campusul de la Universitatea Harvard, sunt mii de studenți din întreaga lume alături de familiile lor. Este o atmosferă emoționantă. Haideți să vedem cum decurg lucrurile.

Ceremonia de absolvire a unui nou an universitar păstrează tradiția veche de sute de ani. Aceeași pe care au respectat-o de-a lungul timpului elitele lumii care au absolvit aici: numeroși președinți americani sau alți șefi de stat din restul lumii.

Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Universitatea Harvard este cea mai veche instituție de învățământ superior din SUA. Fondată în anul 1636, este cea mai prestigioasă universitate pe plan mondial și se înscrie în Ivy League.

Sensul pe care îl dau absolvenții de la Harvard educației primite aici este unul singur - să schimbe lumea. De altfel, motto-ul absolvirii este – mergeți și aplicați în lume ceea ce ați învățat. Și sunt toate șansele ca asta să se întâmple, pentru că în campusul de la Harvard se află cele mai luminate minți ale momentului, genii în astrofizică, filosofie, chimie, medicină sau drept.

Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Cu programe de până la 6 ani, cu module mai scurte, rata de acceptare la Harvard este de aproximativ 5%. În prezent, sunt peste 30 de mii de studenți care învață aici și pot alege din 50 de domenii diferite.

Absolventă: „Nu toată lumea știe că inițial misiunea Harvard era să școlească viitori miniștri. Sunt mai mult decât încântată să fiu continuarea acestei misiuni inițiale”.

Sunil Gupta - profesor de economie la Harvard: „Educația este, din punctul meu de vedere, foarte importantă pentru că în viziunea mea reprezintă succesul pe termen lung. Este succesul unei familii și al unei țări. Pentru că trebuie să investești în tine. Roboții ne vor lua locurile de muncă. Singurul fel în care putem concura cu ei este că noi putem face mai mult, ei funcționează doar mecanic. Astfel că trebuie mereu să învățăm mai mult”.

Harvardul, pe care cei mai mulți dintre noi îl știu doar din filme, nu e o creație regizorală americană. Harvardul e o cultură în sine, spun absolvenții. Principiile după care se ghidează universitatea presupun formare continuă, încurajarea curiozității, schimb de idei și de valori, egalitate și apreciere. Astfel că diploma te obligă, pe viață, să aduci ceva bun societății.

Stephen Kissler - absolvent Harvard: „Cred că cel mai important lucru este că întotdeauna merită încercat. Unul dintre cele mai importante aspecte din această școală e că aduce în atenție impactul pe care îl ai în lume, mai ales la școala de sănătate publică”.

Sunil Gupta - profesor de economie la Harvard: „Țările trebuie să investească în educație, dar mai mult e o decizie pe care noi o luăm. Familiile trebuie să investească mai mult în educație. Ce pot face guvernanții este să investească în sistemul public de educație. Dar să nu așteptăm de la autorități. Doar pentru că părinții mei au investit în mine mă aflu aici, nu pentru că sunt mai deștept ca oricine altcineva”.

Cine sunt românii din elita studenților lumii

Ioana Zelko - doctor în astrofizică la Harvard: „Îmi place foarte mult deschiderea către comunicarea cu studenții. Pâna la urmă cineva e profesor și cineva e student, există diferența de impact. Există ideea de colegialitate. Să vorbești de la egal la egal, să pui întrebări, acestea sunt mereu foarte valorificate. Nu existe întrebări proaste. Libertatea de exprimare și faptul că contează feedback-ul acesta aduce schimbări în timp. Numai în acești 7 ani cât am fost aici am văzut multe schimbări în bine și sunt multe care pot fi schimbate în bine de acum înainte și vor dura mult timp în multe aspecte. Nici aici nu este raiul pe pământ”.

Oana Geambașu - absolvent master Harvard: „Asta ni se spune, asta este o idee cu care intri și ieși din Harvard – scrie pe poartă, intră să câștigi mai multă înțelepciune, ieși și fă bine în țara ta. Am venit cu gândul să iau cât mai mult din cunoștințele de aici, cât mai mult din expertiza tehnică pe care o pot absorbi de aici, să atrag cât mai mulți dintre oamenii care au experiență foarte mare de-a lungul vieții lor profesionale, studenți și să mă folosesc cumva, nu în modul rău, ci în modul cât mai util pentru țara mea, pentru România. Am trăit o experiență care nu este singulară”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate

Biden susţine „libertatea de exprimare şi nediscriminarea” în universităţi, unde au loc manifestații împotriva războiului din Gaza

Harvard prezintă scuze pentru că deţine din 1880 o carte franceză legată în piele umană

Cu un pas mai aproape de învierea unui gigant din epoca de gheață. Când s-ar putea naște primul mamut recreat prin inginerie genetică

Partenerii noștri