Live

Ce categorii de elevi vor putea face în continuare școală online, după 8 februarie

Data publicării:
Elev care face școala online. Foto: Guliver/GettyImages

Copiii care au contraindicații medicale, certificate medical, vor putea să continue procesul de învățare online și după data de 8 februarie, chiar dacă ceilalți colegi se vor întoarce în bănci, la școală, a declarat vineri seara, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Acestor elevi li s-ar putea adăuga cei care locuiesc cu familia extinsă în rândul căreia există membri aflați în categorii de risc.

„Dintre cele trei scenarii care au fost precizate - verde, galben și roșu -  a dispărut învățământul hibrid, pentru că experiența ne-a arătat o calitate foarte slabă a actului educațional atunci când același cadru didactic trebuie să predea simultan aceeași materie și fizic, și online. Încercând să faci două lucruri o dată, realitatea ne-a demonstrat că riscul să nu-l faci pe niciunul bine este foarte mare”, a explicat ministrul educației. „Copiii care au contraindicații medicale, certificate medical, vor putea să continue procesul de învățare online”, a precizat însă Sorin Cîmpeanu.

Întrebat ce se întâmplă în cazul familiilor extinse, dacă locuiesc în același loc și părinți, și copii, și bunici, aflați în diferite grupe de risc și care poate nu apucă să se vaccineze, ministrul a spus că vor trebui găsite soluții și „înțelegere în școală” pentru aceste situații.

„Aceste situații, certificate medical, direct sau indirect - direct prin contraindicațiile ale copilului sau indirect prin contraindicații ale membrilor familiei cu care locuiește - dacă vor fi certificate medical, va trebui să găsim înțelegere în școală pentru aceste situații. Vedeți, această perioadă ne-a obligat să găsim tot felul de soluții la probleme cu care nu ne-am mai confruntat, deci va trebui să ne aplecăm cu maximă atenție și asupra acestei probleme”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.

El a subliniat că în școală, toate celelalte restricții și exigențe sanitare rămân în vigoare. Responsabilitatea asigurării lor este partajată între Ministerul Educației și autorități locale.

„Faptul că această decizie în privința școlilor a fost anunțată joi, 14 ianuarie, mult înainte de 8 februarie, are în vedere tocmai această perioadă necesară pregătirii. Faptul că se va confirma această decizie cu aproape o săptămână înainte de data începerii școlilor se înscrie în același registru, al pregătirii școlilor pentru a respecta toate exigențele, înțelegând că limita dintre dreptul la educație și dreptul la sănătate este foarte subțire”, a comentat Sorin Cîmpeanu.

Cele trei scenarii pentru redeschiderea școlilor în 8 februarie

Președintele Klaus Iohannis, a anunțat joi, după o ședință la Palatul Cotroceni, că din data de 8 februarie, odată cu începutul semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor deschide.

În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.  

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă, în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII, XIII.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Incidența în cele trei scenarii:

  • scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
  • scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
  • scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori

Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.

Decizia finală privind redeschiderea școlilor în 8 februarie se va lua pe data de 2 februarie, a precizat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni. 

Citiți și:  Cum se va recupera la școală materia pierdută. Profesorii să fie plătiți cu 100 de lei pentru fiecare oră remedială, propune ministrul

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Orașul în care polițiștii locali merg să-i caute acasă pe elevii chiulangii, să vadă de ce nu merg la școală

VIDEO. Se introduc noi reguli legate de hrana elevilor în școli, pentru a preveni unele boli în rândul copiilor și adolescenților

„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele provocării devenite virală pe TikTok

Partenerii noștri