Video Admiterea la liceu îi stresează și pe părinți. Meditațiile ar putea costa de 3 ori mai mult: „Fiecare ministru mai vine cu câte o idee”
Admiterea la liceu, separată de Evaluarea Națională, înseamnă și mai mulți bani pentru meditații, se tem părinții. Din 2027, elevii de a 8-a vor da și examen la liceele unde există concurență pentru un anumit profil. Cel mult 60% dintre locuri vor putea fi scoase la concurs, iar restul vor fi ocupate prin repartizare computerizată. Un nou examen înseamnă emoții duble greu de gestionat într-un singur an, spun psihologii.
Cum luptă școala și părinții cu fenomenul social media. „Cum să dai vina pe copii?!”
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
- Lucrurile se complica din ce in ce în mai mult. Îi împovărează cu fel și fel de examene și evaluări între ani, fiecare ministru mai vine cu câte o idee. E greu să ții pasul și cu schimbările din învățământ. Meditatiile costă destul de mult, depinde cât de strălucit este copilul.
-Cât va costa clasa a 8-a?
- Peste 1.500 lei pe lună. Română, mate și engleză. De 2 ori pe săptămână. Este încă un stres pentru copii. Ar fi ok să meargă cum s-a mers și până acum, varianta electronică.
Dacă acum o familie da cel puțin 500 de lei pe săptămână pentru meditații la 2 materii, prețul ar putea fi și de trei ori mai mare dacă un elev care termină clasa a 8-a se va pregăti și la disciplinele de examen, pe lângă matematică și română. Bani și stres în plus, spun psihologii.
Mihaela Sahlean-Apetroaie, doctor in Psihologie: Am putea vorbi despre emoții atât din punctul de vedere al copiilor, cât și al părinților. E cunoscut faptul că apare teama relativ frecventă la mulții dintre copii, într-un astfel de context de mai multe examene. Apar blocări mentale pe care unii le acuză și ei se simt adesea puțin înțeleși, acceptați li extrem de judecați. Dezirabil ar fi ca copilul să vorbească destul de mult cu părintele despre temeri, griji, să îii explicăm de ce apar, să îl ajutăm în diminuarea stărilor de inadecvare, confuzie și neajutorare.
Odată cu proiectul noilor legi, profesorii le vor oferi elevilor aflați în prag de examen tot ce au nevoie astfel încât să nu mai apeleze la meditații, dă asigurări Ministerul.
Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: Foarte multă lume a criticat repartizarea computerizată, iar examenele de admitere la liceu au fost cerute de aceeași societate care acum se teme de ele.
Scopul nostru principal este să oferim educație in școală, chiar și programele suplimentare pe care le denumim meditații să se desfășoare în școală. Practic, avem două șanse dacă nota de la Examenul Național a fost una nemulțumitoare.
Prima generație care va da noul tip de admitere sunt elevii aflați acum în clasa a 4a.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News