Video „După șase zile a murit aici”. Mărturii sfâşietoare după nouă ani de la tragedia din Colectiv, în care 64 de tineri și-au pierdut viața
Astăzi se împlinesc nouă ani de la tragedia din clubul Colectiv care a dezvăluit cât de nepregătit este statul în fața unui dezastru. Pe 30 octombrie 2015, muzica trupei Goodbye to Gravity s-a transformat în urlete de groază, după ce un incendiu a distrus în mai puțin de două minute clubul care funcționa fără să aibă toate avizele. Focul care a luat 64 de vieți și a mutilat pe viață alte sute de tineri mocnește și acum în fiecare român care s-a revoltat atunci în fața sistemului bolnav de Sănătate și a legilor nerespectate, în timp ce responsabilii statului au scăpat de pedepse. Astăzi, cei care au pierdut pe cineva drag, dar și oameni străni s-au adunat în fața clădirii și au aprins o lumânare. Oficialii s-au rezumat doar la a trimite coroane de flori.
Accident grav în Mehedinți, cu trei mașini implicate. Patru victime au fost transportate la spital
Viitură în Moldova. 2 morți
Nepoata lui Belousov își imploră unchiul să nu mai ucidă copii ucraineni
Zeci de tornade au făcut prăpăd în SUA
Iron Man de România: Salvamontiștii au testat un rucsac zburător
Explozie puternică într-un bloc din Germania
Tragedie în China
O tornadă a făcut ravagii în China
Vlad Pascu, primele declarații din închisoare
Nu s-a schimbat nimic, e aceeași situație. Ce să schimbe? Tot la fel e, cum a fost înainte, spune un bărbat, tatăl uneia dintre victime.
Jurnalist: Cum au trecut ăștia 9 ani?
Foarte greu, foarte greu. Ce să facem acum? N-avem ce face, asta e situația, mai adaugă acesta. El mai spune: A luat patru bacterii și după o săptămână a decedat în spital.
Jurnalist: V-au dat atunci o explicație medicii?
Absolut nimic. Nimic absolut. Bărbatul a mai zis și că victima ar fi putut fi salvată dacă era dus în străinătate, „mai mult ca sigur”.
Jurnalist: Ați cerut atunci asta? Ce vi s-a spus?
Am cerut. A venit să-l ia de la el de la firmă și a zis că nu e transportabil. Deci asta a fost singura problemă, nu e transportabil. După șase zile a murit aici, a mai declarat bărbatul.
În fiecare an vin și aprind o lumânare în amintirea celor de la Colectiv. M-a afectat destul de mult. Să văd că atâția tineri au trăit acele clipe, a relatat o femeie.
Ea a mai adăugat faptul că nu a cunoscut pe nimeni, dar „pur și simplu” vine în fiecare an și aprinde o lumânare.
Este, din punctul meu de vedere, responsabilitatea tuturor care au fost o dată într-un club, nu contează Colectiv sau altundeva, (...) să vină. O dată pentru cei mult mai puțin norocoși decât noi și în al doilea rând pentru a aduce aminte tuturor că cei care sunt, de fapt, aceiași care iau decizii pentru noi, că nu e OK, a mai spus un tânăr.
Ca în fiecare an, pozele cu cei 64 de tineri care au murit sunt afișate aici în fața clubului. Au venit astăzi oameni care au aprins lumânări și au adus coroane. Stăteam de vorbă și cu câțiva părinți care și-au pierdut copiii aici. Ei ne-au transmis că tinerii au fost uitați: de autorități, de cei din jur. Nu se mai vorbește despre acești oameni care au murit decât astăzi sau când se apropie 30 octombrie. Mai mult de atât, ei mai susțin că nu s-a schimbat absolut nimic.
În continuare nu avem spitale de mari arși și mai mult de atât, știm că în luna august a acestui an, unul dintre dosare a fost clasat. Vorbim despre acel dosar în care erau vizați managerii de spital, care erau acuzați că nu au transferat răniții în străinătate. Sunt oameni care au venit după nouă ani să îi plângă pe cei decedați. Sunt oameni care încă își mai aduc aminte de acea noapte în care a fost panică și toată lumea s-a speriat. Iată și spuneau părinții acestor tineri că se așteaptă la fel, să nu se întâmple nimic după atâta timp. Ei ne povesteau că poate, dacă copiii lor erau duși în străinătate, ei acum trăiau, a relatat de la fața locului jurnalistul Digi24 Teodora Chiuș.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News