Live

Video Dunărea se evaporă. Debitul fluviului la intrarea în țară este la jumătate faţă de normalul lunii august

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: captură Digi24

Situație critică pe Dunăre. Din cauza caniculei extreme și a lipsei ploilor, fluviul se evaporă văzând cu ochii. În unele locuri, aproape că poate fi traversat la pas. La Galați, albia este curățată constant, pentru ca navele să nu rămână înțepenite în nisip. În plus, ambarcațiunile trebuie încărcate mai puțin ca de obicei, iar pierderile sunt însemnate, se plâng armatorii

 

Seceta din această vară și temperaturile extreme, timp îndelungat, au scăzut nivelul Dunării pe tot cursul fluviului, de la intrarea în țară până la vărsarea în Marea Neagră.

"Pe faleza Dunării din Galați acest loc, în urmă cu câteva săptămâni, era inundat de apele Dunării. După cum vedeți, acum mă pot plimba fără niciun fel de problemă, din cauza faptului că fluviul a scăzut extrem de mult", transmite Dana Costache, jurnalist Digi24.

"Foarte scăzută pentru acest moment al anului Seceta, seceta... lipsa precipitatiilor", spune un localnic.

"- Sus acolo, scările alea două pe care urci erau cu apă, în iunie.
- Și acum a scăzut un metru, doi...
- A scazut, da..." constată un alt bărbat.

"Foarte scăzut, din păcate, dar ce să facem?! Cu seceta nu putem să ne punem!", spune o tânără.

Situația critică de pe Dunăre afectează, în principal, traficul fluvial

"- Ocolește foarte mult bacul. Da, da. Și e aglomerat, stai cu orele la bac
- Din ce cauză credeți că e așa scăzută Dunărea?
- Păi dacă nu plouă..."

Reprezentanții Administrației Fluviale a Dunării de Jos din Galați sunt în alertă și intervin cu lucrări de dragare constant, pentru ca traficul naval să se desfaşoare în siguranță. Armatorii au fost înștiințați să ia măsuri pentru a nu rămâne cu barjele suspendate pe dunele de nisip.

"Nu încărcăm la capacități și sunt pierderi. Niciodată noi nu obținem tarife preferințiale pentru apă scăzută. Sunt armatori care rămân pe uscat, ba pe-acolo, ba pe colo. Ba mai mult strică și mai mult șenalul navigabil și așa frecat", povestește Gheorghe Antistescu, armator.

"În momentul de față în toate punctele critice avem adâncimi în jurul valorii de 2,5 m, cu două excepții în zona portului Corabia unde avem o minimă de 2,4 și la Cochirleni", anunță Adrian Maizel, specialist AFDJ Galaţi.

În prezent, debitul Dunării la intrarea în țară este de 2.550 metri cubi pe secundă, la jumătate faţă de normalul lunii august.

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani. Culturile de toamnă și livezile și-au revenit spectaculos

Un bărbat din Galați a murit, după ce s-a opărit la duș în timp ce se afla în arest. Fusese reținut după ce și-a ucis părinții

VIDEO Panică la târgul de Crăciun din Galați, după ce roata panoramică s-a blocat din cauza unei pene de curent

Pelerinaj la moaștele Sfântului Andrei, la Galați. Credincioșii s-au rugat pentru pace, sănătate și înțelepciune

Partenerii noștri