Live

Video Dr. Andreea Moldovan, prima persoană vaccinată la Brașov, a explicat la ce s-a referit când a făcut metafora cu „parizerul”

Data publicării:
Cadre medicale vaccinate împotriva coronavirusului. Foto: InquamPhotos/George Călin

Dr. Andreea Moldovan, directoarea Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, este prima persoană vaccinată împotriva coronavirusului din Brașov, în cadrul campaniei de vaccinare care a început în România și în celelalte țări ale Uniunii Europene, duminică. Moldovan a declarat că se simte perfect după vaccinare și a explicat la ce s-a referit anterior când a făcut metafora cu „parizerul” - „m-a necăjit reticența pe care o văd în rândul populației din România pentru că, din păcate, la baza acestei reticențe stau informații furnizate de persoane care nu au pregătire medicală, care nu se bazează pe studiile și pe datele științifice și medicale existente și care emit păreri care nu au substrat corect din punct de vedere științific”, a concluzionat medicul.

Jurnalist: Cum a fost, cum s-a simțit acest prim vaccin?

Dr. Andreea Moldovan: Perfect și suntem toți foarte bucuroși, ne-am vaccinat primii 15 oameni din spital. Am venit toți duminică cu sufletul deschis pentru că realizăm cât de importantă este prevenția prin vaccin față de dobândirea bolii. Am venit fără să ne punem niciun fel de întrebări suplimentare, fiind informați despre ce e vorba și știind datele publicate până acum despre vaccin. Suntem bucuroși cu toții.

Jurnalist: Imediat după vaccinare urmează o perioadă de monitorizare de 15 minute. Ați simțit ceva diferit în acele 15 minute?

Dr. Andreea Moldovan: Nu, absolut nimic, este acea senzație de înțepătură pe care o simți la orice injecție, dar atât. Fără alte senzații sau simptome apărute după vaccinare, la fel și ceilalți colegi care s-au vaccinat sunt cu stare bună de sănătate, fără efecte secundare. E un mesaj de încredere pe care vrem să îl trimitem toți, e foarte important să încercăm să stopăm această pandemie, să încercăm să revenim la viața tihnită pe care ne-o dorim cu toții.

Jurnalist: Am urmărit declarația dumneavoastră, imediat după vaccinare și să știți că am primit un mesaj - m-a întrebat un prieten de ce purtați mască dacă v-ați vaccinat. E important să lămurim și aceste aspecte.

Dr. Andreea Moldovan: E extrem de important. Imunitatea postvaccinală apare după prima doză, dar într-o proporție mai redusă. Acea proporție de 94% eficiență apare după o săptămână de la doza a doua. Deci, practic, mai avem încă de așteptat în ceea ce privește prevenția.

Jurnalist: E nevoie de două doze pentru vaccinare, pentru imunizare. Distanța între cele două doze este de 21 de zile, dar mai apoi, e nevoie de încă o perioadă de 7 zile de la al doilea vaccin pentru a deveni imuni. Producătorul spune că eficiența acestui vaccin este de 90%, o eficiență mai bună decât în cazul vaccinului antigripal. 

Dr. Andreea Moldovan: Exact. Să nu uităm că acesta este un vaccin modern, produs cu o tehnică modernă, iar acest ARN mesager este o noutate din punct de vedere al utilizării în domeniul vaccinologiei. Este un avans tehnologic la care suntem și noi părtași, acum.

Jurnalist: Am urmărit declarația dumneavoastră, când ați făcut acea paralelă pentru persoanele reticente la vaccin. Ați spus amuzată că dacă am mâncat o viață parizer, atunci nu înțelegeți de ce acum suntem reticenți la vaccin. Detaliați, vă rog.

Dr. Andreea Moldovan: Încerc să iau și partea bună a lucrurilor. De fapt, m-a necăjit reticența pe care o văd în rândul populației din România pentru că, din păcate, la baza acestei reticențe stau informații furnizate de persoane care nu au pregătire medicală, care nu se bazează pe studiile și pe datele științifice și medicale existente și care emit păreri care nu au substrat corect din punct de vedere științific.

Mă doare pentru că am văzut ce înseamnă boala, am văzut pe oamenii care, din păcate, nu reușesc să respire suficient de bine pentru a își asigura oxigenarea corectă sau oamenii care pierd lupta cu viața. Trebuie să ne gândim că este un beneficiu enorm să prevenim îmbolnăvirea cu Covid. Mie, personal, îmi e frică de boală. Mi-a fost frică de la început, îmi e frică și acum. Și nu doar pentru mine ci și pentru cei din jur. Atunci, fac tot ce fac, cu toată disperarea, în încercarea de a mă proteja și a îi proteja pe cei din jurul meu. Cred că așa trebuie pusă problema.

Jurnalist: Care este situația cazurilor, a infectărilor, în acest moment în Brașov și dacă este vreun pacient care v-a impresionat în mod special în aceste 10 luni.

Dr. Andreea Moldovan: Spitalul este plin în continuare, iar ceea ce m-a impresionat foarte mult a fost un pacient, devenit între timp prieten, care a luptat în Irak și în Afganistan, a făcut parte dintr-o trupă de persoane care s-au antrenat la cercul polar, deci în condiții extreme, cu dormit în zăpadă și pe care Covidul era să îl pună destul de urât la pat. Faptul că un om care aleargă zilnic, care face sport, mănâncă sănătos, este fără niciun fel de comorbiditate, antrenat în teatre de lupte, a făcut o infecție cu o formă medie spre severă m-a descumpănit foarte mult.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Opoziția cere demisia lui Pedro Sanchez, acuzat de corupție. O plângere va fi depusă pentru anchetarea partidului premierului Spaniei

Covid-19 poate crește riscul de infarct și atacuri cerebrale chiar și la trei ani de la boală

Partenerii noștri