Live

Doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost reținuți în dosarul morților suspecte. Sunt acuzați de omor calificat

Data actualizării: Data publicării:
Cele trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. Foto: Facebook

Trei persoane au fost reţinute, miercuri, în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Pantelimon din București. Doi medici sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare, iar o asistentă de mărturie mincinoasă. Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat pentru Digi24 că managerul și directorul de la Spitalul Sf. Pantelimon din București și-au dat demisia și spune că acum caută persoanele care să conducă interimar spitalul de urgență din Capitală.

Procurorii au informații că cele două doctorițe au ucis un pacient căruia i-au redus intenționat medicamentul care îl ținea în viață. Sunt verificate alte zeci de cazuri. Practic, bolnavilor care ajungeau la ATI cu șanse mici de recuperare le era grăbit sfârșitul. Acuzația a fost lansată acum nici jumătate de an de o asistentă, desființată de absolut toți colegii săi din Sănătate - rând pe rând, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și spitalul au făcut propriile investigații, care nu au arătat nicio problemă. Astăzi, pe măsură ce surse din anchetă dezvăluiau oribilele acuzații, ministrul Sănătății s-a răzgândit și a cerut demisia șefilor spitalului care s-au conformat rapid. De cealaltă parte, doctorițele acuzate de omor calificat spun că sunt nevinovate.

„La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. şi P.M., având calitatea de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă «Sf. Pantelimon» Bucureşti”, anunţă, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Potrivit procurorilor, prima dintre inculpate este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor), iar cea de-a doua este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, arată procurorii.

Probele strânse de procurori

Aceştia relatează că, la data de 26.03.2024, ora 16:45, „cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, potrivit News.ro. 

„La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, arată procurorii.

Aceştia precizează, de asemenea, că s-a dispus urmărirea penală a unei asistente.

„Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată. În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei”, au mai transmis procurorii.

Cele trei persoane au fost reţinute pentru 24 de ore.

„În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri”, mai arată procurorii.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, în dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină. Patru cadre medicale au fost duse la audieri. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a solicitat demisia conducerii Spitalului „Sf. Pantelimon”, ”în urma unor deficienţe grave în funcţionarea unităţii şi a pierderii încrederii publice”.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara europeană care le-ar putea interzice medicilor să demisioneze. Legea vine ca urmare a unei amenințări cu plecări în masă

Tramvaiele din Timișoara s-au transformat în cabinete medicale pe roți. Călătorii își pot face spirometrii gratuite

Congres medical internațional în Oradea. 11 operații demonstrative au fost transmise live în două spitale din România și Ungaria

Protest în fața Ministerului Sănătății al medicilor specialiști în medicină fizică și recuperatorie. Care sunt nemulțumirile lor

Partenerii noștri