Exclusiv DOCUMENT: Piața Victoriei s-ar prăbuși dacă protestatarii ar fi lăsați să vină în fața guvernului cu 15.000 de camioane și tractoare
Protestul fermierilor în fața guvernului cu 15.000 de vehicule – camioane, tractoare și alte utilaje, inclusiv macarale – a fost respins de Primăria Generală a Capitalei pentru că exista riscul prăbușirii Pieței Victoriei sub greutatea numărului uriaș de utilaje.
Fermierii intenționau să protesteze la guvern cu aproximativ 15.000 de vehicule, printre acestea urmând să se includă camioane, TIR-uri, tractoare, macarale, platforme auto, maxi-taxi, taxi și autoutilitare.
În răspunsul prin care respinge protestul, Primăria Capitalei motivează prin faptul că „blocarea totală a suprafeței din Piața Victoriei, precum și a tuturor arterelor care converg cătrea aceasta (...) ar conduce la încălcarea ordinii și siguranței publice și a drepturilor celorlalți cetățeni ai Municipiului București”.
De asemenea, autoritățile mai motivează prin faptul că „aducerea și staționarea în zona menționată a unor vehicule de mare tonaj ar pune în pericol sănătatea și viața cetățenilor care tranzitează zona, respectiv structura de rezistență a pasajului”.
Nicușor Dan a anunțat respingerea cererii de protest
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa, marţi, că a respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor, pe motiv că nu este „rezonabilă”.
„Am respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor pentru că nu este rezonabilă. Aceştia au solicitat explicit ocuparea integrală de vineri până luni a Pieţei Victoriei şi a străzilor adiacente, pentru 15.000 de maşini si utilaje”, a scris, marţi, pe Facebook, primarul general al Capitalei.
Noi revendicări
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) și Sindicatul Fermierilor Patrioți au anunțat, luni, că renunță la proteste, după acordul semnat cu Ministerul Agriculturii. AAC a transmis că acordul dintre mediul asociativ agricol și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezintă un prim pas în rezolvarea problemelor fermierilor.
După ce luni seară ministrul agriculturii și mai multe asociații de fermieri au ajuns la o înțelegere, marți a apărut o nouă listă de revendicări în rândul protestatarilor
Printre ceea ce cer aceștia se numără: sprijin de 250 de euro pe hectar, nu 100 cât s-au înțeles anterior, reducerea cu 50% a impozitului pe salarii la agricultori, acciza pe motorina să fie eliminată pentru ei, nu rambursată, relansarea producției de fertilizanți pentru piața internă, taxe vamale pentru importurile din Ucraina, introducerea TVA pentru produsele din Republica Moldova, neimpozitarea profitului reinvestit, extinderea listei la plafonarea adaosului comercial, 3 ani să nu se solicite insolvența firmelor din agricultură.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News