Live

Dispută pe casa pierdută de Iohannis. Câți bani ar avea președintele de dat statului

Data actualizării: Data publicării:

Se amplifică scandalul legat de casa din Sibiu, pe care preşedintele Klaus Iohannis a pierdut-o, şi de banii datoraţi statului. Acum e în joc şi o demitere, cea a preşedintelui ANAF. Ministrul Finanţelor a cerut ca acea locuinţă să treacă urgent în patrimoniul statului. Numai că şeful Fiscului spune că nu poate să facă acest lucru şi dă vina pe cei de la Cadastru.

Ultimatumul dat de Eugen Teodorovici lui Ionuţ Mişa a expirat. Dacă este nemulţumit de felul în care a acţionat preşedintele Fiscului în tot scandalul legat de casa lui Klaus Iohannis, pierdută în instanţă, ministrul Finanţelor poate cere premierului schimbarea lui din funcţie.

„De asta am cerut ANAF să trimită spre cartea funciară de înscriere a acelui imobil, fiind noi pe deplin proprietari, putem să facem următorul demers, notificarea acelor persoane, cât e de plată, dacă sunt dobânzi”, a spus, la Constanța, ministrul Finanțelor.

De partea cealaltă, Ionuţ Mişa spune că nu poate face niciun demers fără undă verde de la minister. „ANAF-ul este un organ de executare, el nu poate executa decât în baza unui titlu. Dacă ANAF-ul va primi o adresă scrisă şi un mandat de la Ministerul de Finanţe să execute, (...) eu vă asigur 100% că se vor îndeplini toate cerinţele legale”, a declarat Ionuț Mișa pentru Antena 3.

Eugen Teodorovici a tot insistat, în ultimele săptămâni, asupra faptului că președintele Iohannis ar putea să primească o notificare, prin care va trebui anunțat că trebuie să dea statului peste 1,2 milioane de lei, de pe urma chiriei pe care ar fi încasat-o.

„Instanța a spus, când a decis că acele documente folosite au fost false, înseamnă că se revine la formă anterioară, este cea în care s-a dat un decret înainte de anii 90, prin care casa era a statului. Aia e versiunea anterioară, teoretic, înseamnă că statul trebuie să fie proprietar”, a explicat Eugen Teodorovici.

Datele de la Agenţia Naţională de Cadastru însă arată altfel. Într-un răspuns oferit Digi 24, pe 13 iulie, cei de la Cadastru spun că:

„În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu figurează ca proprietar tabular asupra imobilului. (...) Din informaţiile furnizate de Oficiul de Cadstru şi Publicitate Imobiliară Sibiu, reiese faptul că în registrul general de intrare nu au fost înregistrate cereri cu privire la acest imobil, la solicitarea ANAF”.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au avut acel imobil închiriat timp de 14 ani unei bănci, de la care ar fi primit între 20.000 de dolari şi 60.000 de euro pe an, spuneau cei de la Rise Project.

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din strada Nicolae Bălcescu numărul 29 din Sibiu, unde funcţiona sediul unei bănci, în noiembrie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Braşov, după un proces care a durat mai mult de 16 ani.

La începutul lunii iulie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis preşedintelui ANAF şi ministrului Finanţelor întrebarea dacă „au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la domnul preşedinte Iohannis”.

Teodorovici a spus că vineri, ANAF a depus o cerere către Administraţia Naţională de Cadastru prin care cere intabularea imobilului.

„Astăzi s-a lămurit tot. Într-un final, ANAF a trimis o cerere către Administraţia Naţională de Cadastru prin care cere intabularea imobilului lui Klaus Iohannis din Sibiu. Sunt mai mult de doi ani de zile de când instituţiile statului trebuia să pună în aplicare legea. Aceasta e doar o parte, din fericire s-a făcut o astfel de solicitare”, a declarat Teodorovici, 

Ministrul Finanţelor a afirmat că, după înscrierea imobilului în Cartea Funciară, urmează notificarea preşedintelui pentru a plăti suma de peste 1,2 milioane lei încasată din chiria imobilului, plus dobânzile de la data deciziei definitive a instanţei.

El a spus că, în condiţiile în care au fost începute demersurile pentru ca imobilul să treacă în proprietatea statului, preşedintele Iohannis ar putea să ceară Ministerului Finanţelor să îi indice un cont pentru a plăti banii. „Ar fi un bun exemplu pentru toţi”, a susţinut ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă va merge până în situaţia de a pune poprire pe conturile lui Iohannis şi sechestru pe bunuri, Teodorovici a răspuns. „Da, dacă asta prevede legea, categoric da”.

Teodorovici a mai spus că, de asemenea, trebuie văzut care au fost motivele pentru care nu a fost aplicată legea de la rămânerea definitivă a deciziei, în 2015, iar imobilul nu a fost trecut în proprietatea statului.

Citiți și: 

De ce a pierdut familia Iohannis casa din Sibiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protestatarul Marian Ceauşescu, amendat după ce l-a făcut „borfaş” pe Iohannis. Ce spune Poliția

Iohannis va fi chemat în Parlament ca să-și justifice deplasările externe (Surse)

Mesajul lui Iohannis la 1.000 de zile de război la granița țării: „România va continua să sprijine Ucraina”

Klaus Iohannis, primit de președintele german: România şi Germania vor continua să sprijine Ucraina în fața Rusiei

Partenerii noștri