Live

Directorul Spitalului V. Babeș, despre măsurile pentru Paște: „Va crește riscul de infectare. Nu suntem saturați, dar dacă insistăm...”

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Românii vor primi lumina în noaptea Învierii de la forțele de ordine și de la biserică și vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, a anunțat ministrul Marcel Vela. „Va crește riscul de infectare. Inevitabil va fi buluc, vom vedea ce o să iasă”, a spus la Digi24 directorul Institutului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu.

"Va crește riscul de infectare.  

Când ies pe stradă sute sau mii de oameni în seara respectivă, cred că va fi destul de greu de păstrat o distanțare.

Inevitabil va fi buluc și vom vedea ce o să iasă. Noi vom fi pregătiți pentru valul ce va urma.

Ar fi fost de ales un Paște mai restrâns, era mai binevenit. Dacă nu se poate altfel, vom avea spitalele aglomerate.

Dacă se va ajunge la aglomerația obișnuită, probabil peste niște zile ne vom confrunta cu consecința acestor aglomerații, exact ce încercăm să evităm de două luni.

Unul din obiectivele distanțării sociale e scăderea presiunii din sistemul sanitar.

În nicio țară nu e un sistem sanitar capabil să absoarbă un număr mare de pacienți.

La noi, deocamdată e bine din punct de vedere ATI, încă nu suntem saturați, dar dacă insistăm... se poate ajunge și acolo", a declarat directorul Institutului Victor Babeș.

Măsurile anunțate de Marcel Vela

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat marți seară că a fost semnat un acord între MAI și Patriarhia Română care prevede acordarea sprijinului pentru împărțirea luminii și a sfintelor paști pentru credincioși.

"Pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, între 7 și 17 în toate parohiile din patriarhia română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii și de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecție, exact ca la magazinele comerciale.

În declarație, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea sfintelor paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență.

Forțele de ordine vor asigura ordinea publică pe toată perioada împărțirii sfintelor paști.

Pentru credinciosii bolnavi și cei peste 65 de ani, paștele va fi distribuit la domiciliu, vineri și sâmbătă, sau în prima zi de paști, cu respectarea măsurilor de protecție. 

Distribuirea luminii se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică existente aflate în misiune începând cu ora 20:00.

Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, să fie evitată formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. În zonele carantinate, sfânta lumină va fi dusă cu autorul personalului MAI de la centrele episcopale la parohii.

În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților și voluntarilor.

Echipajele care acționează în posturile fixe cât și cele de la punctele de frontieră vor oferi sfânta lumina personelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera", a anunțat Marcel Vela.

Citiți și:

Ce spune ministrul Sănătății despre protocolul MAI-Patriarhie: Am militat pentru continuarea izolării

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Calendar ortodox 21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie din postul Crăciunului

A început Postul Crăciunului 2024. Ce nu au voie românii să mănânce timp de 40 de zile și când sunt evenimente cu dezlegare la pește

Astăzi este Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă când se lasă sec de carne

Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendar pe 8 octombrie. Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri

Partenerii noștri