Directorul general al INFP, despre cutremurul de marți: Este o surpriză că zona respectivă s-a activat. Acolo au fost doar seisme mici
Constantin Ionescu, directorul general al INFP a explicat într-o conferință de presă ce s-a întâmplat cu faliile care au produs cutremurul de marți, precizând că acesta a fost un „frate” al celui de luni, nu o replică a acestuia. De asemenea, Ionescu a spus că „este o surpriză că zona respectivă s-a activat”.
Focar de râie într-un centru de bătrâni din Dolj.
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Clădirile avariate de cutremurele din Gorj, cu probleme și după mai bine de un an. Școala dintr-o comună, închisă
Plan de urgență în caz de cutremur, în spitale și primării
Cum a reacționat Maia Sandu, aflată într-un studio TV, când a început cutremurul
Șarpe găsit într-o secție de vot
Raisa a fost găsită moartă. Trei dintre rudele ei sunt audiate
Imagini incredibile din timpul cutremurului din Taiwan. Au căzut bucăți din munte peste șoferi
Cum a reușit Taiwanul să reducă efectele cutremurului de 7,4
Constantin Ionescu, director general INFP: După cum știți, ieri a fost un cutremur de 5,2 grade, s-a produs la adâncimea de 10 kilometri, intensitatea în epicentru a fost de 5 grade pe scara Mercalli, iar astăzi, după 16 replici ale cutremurului de ieri, s-a produs, undeva la 10 kilometri distanță față de vechiul epicentru, un alt cutremur de 5,7, cu intensitatea în epicentru de 6 spre 7 grade Mercalli.
Adâncimea a fost de 7 kilometri.
E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, de trei grade, două grade, un grad.
Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat.
Ea a mai produs cutremure în trecut. Avem exemple din 1943 când s-a produs un cutremur de 5 grade, de asemenea în anii 1963-1964 un cutremur de 4 și 4,5, iar mai în spate au fost cutremure în 1910, și încă 50 de ani în urmă, în 1850-1860, tot de magnitudini sub 4, în jur de 4.
Din punct de vedere geologic, mișcarea faliilor a fost pe verticală, mecanismul cutremurului așa arată, adică au fost două plăci care s-au mișcat una față de cealaltă pe verticală la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un „frate” al celuilalt, nu este o replică a lui.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News