Live

Dezinformare pe canale de propagandă rusești despre misiuni cu aeronave F-16 decolate din România. Ce spune Ministerul Apărării

Data publicării:
Avion F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Inquam Photos/George Călin

Încă o dezinformare, propagată pe canale asociate Federației Ruse, pe care Ministerul Apărării Naționale din România este nevoit să o respingă. Ministerul semnalează o încercare de dezinformare pornită pe aceste canale cu privire la o serie de misiuni de zbor executate săptămâna trecută de aeronave F-16 în spaţiul aerian ucrainean, în regiunea Odessa. MApN arată că intenţia de dezinformare are, probabil, legătură cu contextul recent încheiatului Summit NATO de la Washington, care a adoptat decizii importante în privinţa sprijinirii eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva războiului de agresiune, ilegal şi nejustificat declanşat împotriva sa de Federaţia Rusă. 

”Aşa-zise „surse”, neidentificate în postarea de pe platforma rusă Telegram, pretind că avioanele F-16 ar decola de pe aerodromurile româneşti”, spune Ministerul Apărării într-un comunicat citat de News.ro.

Sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informații false

MApN arată că ”este cât se poate de clar că sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informaţii false. Aeronavele F-16 ale Forţelor Aeriene Române execută misiuni de instruire şi de Poliţie Aeriană exclusiv în spaţiul aerian naţional, cu respectarea strictă a regulilor stabilite de legislaţia internaţională”.

”Intenţia de dezinformare are, probabil, legătură cu contextul recent încheiatului Summit NATO de la Washington, care a adoptat decizii importante în privinţa sprijinirii eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva războiului de agresiune, ilegal şi nejustificat declanşat împotriva sa de Federaţia Rusă. Teme similare au mai fost semnalate pe această platformă de combatere a dezinformării, în urmă cu aproximativ o lună”, subliniază Ministerul Apărării.

Potrivit MApN, ”de la declanşarea invaziei ilegale a Federaţiei Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianţei Nord-Atlantice, a acţionat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare şi descurajare, de natură strict defensivă şi proporţională cu nivelul potenţialelor ameninţări la adresa securităţii regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internaţional”.

Forţele Aeriene Române acţionează în cadrul misiunilor de Poliţie Aeriană şi a celor de Poliţie Aeriană întărită

”De altfel, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forţelor Aeriene Române acţionează în cadrul misiunilor de Poliţie Aeriană şi a celor de Poliţie Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO. Aeronavele româneşti care participă la misiunile de Poliţie Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spaţiul aerian al României, în scopul întăririi capacităţii de reacţie şi descurajării unor posibile acţiuni ostile”, arată ministerul.

MApN mai afirmă că ”scopul Alianţei Atlanticului de Nord este să garanteze securitatea celor 32 de state membre NATO şi a peste 1 miliard de cetăţeni”.

Toate deciziile luate la nivelul Alianţei au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre şi descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat. Ministerul Apărării Naţionale va reacţiona cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare a publicului prin lansarea în spaţiul mediatic a unor informaţii false. Cetăţenii trebuie să aibă încredere că informaţiile pe care le primesc sunt corecte, iar acest deziderat se poate obţine doar prin informarea din surse oficiale”, arată Ministerul Apărării.

”Cu toţii ne putem implica în lupta cu dezinformarea şi pentru o informare corectă şi cinstită a opiniei publice. Astfel, în continuare, apelăm la spiritul dumneavoastră civic şi vă rugăm să ne semnalaţi apariţia unor informaţii false cu tematică militară prin completarea formularului de contact https://inforadar.mapn.ro/contact/index.php”, mai anunţă MApN.

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Partenerii noștri