Live

Dezastru în Bosnia: cel puțin 14 decese din cauza ploilor torențiale și a alunecărilor de teren

Data actualizării: Data publicării:
Un vehicul este văzut pe un drum inundat în urma ploilor abundente, pe 4 octombrie 2024. Mai multe orașe din centrul Bosniei au fost grav inundate pe 4 octombrie, după ploi abundente. FOTO: Profimedia

Cel mai recent bilanț al inundațiilor din  Bosnia și Herțegovina se ridică la 14 morți. Autoritățile au anunțat, însă, vineri, 4 octombrie, că este posibil ca acesta să nu fie și cel final, relatează AFP, citată de Agerpres. 

Ploile abundente din ultimele 24 de ore din centrul ţării au adus inundații puternice şi alunecări de teren, în special în Jablanica, un oraș cu peste 4.000 de locuitori.

„Până în prezent, am găsit 14 cadavre în regiunea Jablanica. Din păcate, există posibilităţi mari ca acesta să nu fie bilanţul final", a declarat pentru AFP Darko Jukan, purtător de cuvânt al autorităţilor guvernamentale.

Orașul situat lângă lacul artificial cu același nume a fost grav afectat. De vineri dimineață, localitatea a fost complet izolată, din cauza alunecărilor de teren care au blocat accesul vehiculelor.

„Nu se poate intra sau ieşi din Jablanica în acest moment", au declarat serviciile de urgenţă, vineri dimineaţă.

O situație similară este și în Kiseljak, la aproximativ 20 de kilometri de Sarajevo, unde mai multe case, maşini şi grădini erau sub ape, potrivit sursei citate.

Administraţia federală de protecţie civilă a afirmat că o mare parte a populaţiei este în pericol.

Pompierii, poliția și serviciile publice au fost mobilizate, însă este nevoie de resurse suplimentare pentru a gestiona situația și a diminua efectele furtunilor și ploilor abundente, a declarat vineri dimineață Protecția Civilă.

Odată cu încălzirea globală, atmosfera este din ce în ce mai încărcată de vapori de apă, ceea ce creşte riscul episoadelor de ploi abundente.

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Operațiune specială în Thailanda, în urma inundațiilor: mutarea a peste 100 de elefanți din calea apelor

România se împrumută cu 500 de milioane de dolari pentru „managementul riscului de dezastre”

Prăpăd pe litoral după furtuna puternică. Mai mulți șoferi au rămas blocați în mașinile înghițite de apa care depășea chiar și un metru

Cine răspunde pentru prăpădul care n-a mai fost

Partenerii noștri