Decretul referitor la Nicolae Ciucă și ordonanța taxelor au fost publicate în Monitorul Oficial
Au apărut în Monitorul Oficial decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă la şefia Statului Major general, dar și ordonanța privind noile măsuri fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Gigi Becali spune că PNL și AUR au o înțelegere pentru turul doi al prezidențialelor
Turcan: „Cei mai interesați pentru a ajunge Ciucă în turul 2 ar trebui să fie primarii”
Ciucă nu e de acord cu întrebarea propusă de Ciolacu la referendumul edilului general
Ciolacu: Ciucă stă pe margine și critică
Câciu spune că PSD nu înțelege ce l-a apucat pe Ciucă
Marcel Ciolacu amenință din nou că va demisiona dacă PNL pleacă de la guvernare
Cum va decide Nicușor Dan pe cine va susține la alegerile prezidențiale
Decretul preşedintelui Klaus Iohannis pentru prelungirea cu un an a mandatului şefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, a fost publicat, sâmbătă, în Monitorul Oficial. Decretul nu este contrasemnat de către premierul Viorica Dăncilă.
Schimbări de ultim moment în ordonanța pentru taxe. Ce se întâmplă cu pensiile din Pilonul 2
În ceea ce privește controversata ordonanța pe fiscalitate, ea era așteptată pentru că sunt o mulțime de lucruri care trebuie schimbate în doar trei zile. Apare o taxă nouă aplicată băncilor, cea referitoare la ROBOR, pe care guvernanții au numit-o informal „taxa pe lăcomie”. Taxa intră în vigoare de la 1 ianuarie.
Sunt modificări importante și la Pilonul II de pensii. Aici lucrurile se schimbă într-o măsură semnificativă. Practic, dacă un contribuabil are cinci ani de contribuție la Pilonul 2, se poate muta exclusiv la Pilonul 1 de pensii, cel administrat de stat. Însă, important de spus este că în ordonanța publicată în Monitor se prevede că sumele strânse până atunci la Pilonul 2 rămân acolo, nu pot fi scoase și duse la Pilonul 1, cum era prevăzut inițial. Modificările au fost făcute după discuții între ALDE și PSD, pentru că cei din ALDE nu au fost de acord cu propunerea inițială.
Însă comisionul pe care îl iau firmele care administrează pensiile private a scăzut dramatic. Dacă până acum era de 2,5 la sută din activele persoanei care strângea bani în Pilonul 2, acum a ajuns la 0,5 la sută. Restul de până la 1 la sută se va duce la Casele de Pensii.
Ordonanța prevede plafonarea prețului la gaze, noi taxe pentru zona de energie, pentru zona de telecomunicații, dar și înghețarea unor sporuri și prime la stat, deși acestea ar fi trebuit majorate în 2019. De asemenea, angajările - deja înghețate și anul acesta, când au fost deblocate doar prin Memorandumuri speciale ale Guvernului - rămân înghețate și anul viitor.
Punctul de pensie se majorează abia din septembrie cu 15 la sută, dar militarilor li se indexează pensiile încă de la începutul anului viitor, potrivit ordonanței care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Ce scrie în decretul pentru prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă la șefia Statului Major General al Armatei
Revenind la decretul pentru prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă, în document se menţionează că prelungirea mandatului s-a făcut „luând act de lipsa unei propuneri de numire, potrivit legii, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, reţinând necesitatea asigurării continuităţii conducerii Armatei, în condiţiile în care mediul regional şi internaţional de securitate se află în continuă schimbare, având în vedere rezultatul dezbaterilor din cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 decembrie 2018”, relateaz News.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia că publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituţie, în Monitorul Oficial "nu poate fi blocată sau cenzurată de instituţiile cu atribuţii în această procedură". "Preşedintele României atenţionează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 referitor la prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării şi, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate", a transmis Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Iohannis a anunţat, vineri, că CSAT nu a aprobat propunerea ministrului Apărării pentru şeful Armatei, situaţie care a fost generată de incompetenţa PSD. Preşedintele a anunţat că a semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major General al Armatei pentru generalul Nicolae Ciucă.
Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că preşedintele Klaus Iohannis i-a spus că propunerea pentru postul de şef al Statului Major al Armatei este nelegală, însă nu şi de ce. Leş a mai declarat că nu ştie care a fost argumentul legal pentru prelungirea mandatului generalului Ciucă, atât timp cât legea spune că aceasta se face la propunerea ministrului Apărării, cu avizul premierului.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că decretul semnat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Armatei este nelegal şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News