Video De ce tot mai multe românce amână momentul căsătoriei
O parte dintre motivele pentru care româncele nu se grăbesc să spună „da” în fața ofițerului de stare civilă sunt sociale și economice. Într-o intervenție la Digi24, sociologul Alex Dincovici explică în ce măsură educația influențează decizia femeilor de a amâna momentul căsătoriei.
Rezultatele unei analize Hotnews în ce privește salariile femeilor pe grupe de vârstă sunt surprinzătoare. Viteza de creștere a salariilor este mai ridicată decât cea a bărbaților din aceeași grupe de vârstă. Putem vorbi despre o emancipare salarială mai rapidă. Femeile care nu se mai bazeaza pe salariul minim pe economie, sunt mai puțin dependente financiar de parteneri pentru chirie, alimente sau utilități. Asta înseamnă că alegerea de a se căsători se bazeaza pe alte lucruri, cum ar fi dragostea, normele sociale, religia sau dorința de a întemeia o familie. Există desigur și alte argumente: de exemplu, părinții moderni care își încurajează copiii să fie mai degrabă indepedenți decât să aibă un mariaj „rentabil”.
Primarul unui oraș din Mexic s-a însurat cu un crocodil
Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Concluzii după întâlnirea comisiei pentru controlul SIE cu directorul Gabriel Vlase
Cum a decis Nicușor Dan să intre în cursa pentru Cotroceni
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
Dominic Fritz anunță că, până joi cel târziu, se va tranșa dacă USR va face sau nu parte din noul guvern
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Primele reacții din PSD și PNL după ce Nicușor Dan a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale
Sociologul Alex Dincovici a explicat la Digi24 că educația joacă un rol important în decizia unei femei de a amâna momentul căsătoriei. El spune că, odată cu educația, dorința de dezvoltare personală și independența financiară, femeile nu simt nevoia să aibă pe cineva alături care să le ajute, ci mai degrabă au nevoie de un partener educat din punct de vedere emoțional, iar în acest sens bărbaților le-ar fi mai greu să țină pasul.
„Femeile din România devin din ce în ce mai educate și dacă ne uităm la bărbați, vedem că nu țin neapărat pasul. Există din ce în ce mai puține femei educate care nu reușesc să-și găsească un partener pe măsură care să câștige la fel de bine, să fie la fel de educat. Trebuie să ne uităm puțin la latura sentimentală, afectivă în ce privește relațiile de cuplu care au în calcul căsătoria, pentru că un aspect despre care nu se prea vorbește e ceea ce se întâmplă în România între cupluri și violența la care sunt supuse femeile în societate. Avem un barometru de gen pentru prima dată făcut cu câteva luni în urmă, unde vedem că femeile sunt preponderent principalele victime ale violenței domestice. Cred că pe măsură ce devin mai educate și independente financiar au mai puțin nevoie de cineva alături de care să se descurce mai departe în viață. Femeile din România devin din ce în ce mai ăuțin receptive la relații care la un moment dat ar putea duce la abuzuri. Femeile sunt mai educate, iar educația înseamnă că citesc mai mult, și avem o întreagă zonă de dezvoltare șide mers la terapie care prind foarte bine, iar senzația mea e că prind din ce în ce mai bine la femei. Astfel ele încep să caute mai degrabă bărbați mai educați, dar și bărbați mai educați din punct de vedere emoțional și atât timp cât bărbații nu reușesc să țină pasul, este posibil ca și asta să fiue una dintre cauzele pentru care căsătoriile sunt amânate, cel puțin pentru femei, pentru grupa aia mai educată și mai potentă financiar”, a spus Alex Dincovici la Digi24.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News