Live

De ce este neclară baza legală pentru amendarea românilor în starea de alertă. Explicația specialistului

Bogdan Păcurar Data actualizării: Data publicării:
Foto: Facebook / Politia Romana

Chiar dacă Ordonanța de Urgență 21/2004, pe baza căreia a fost instituită starea de alertă, nu conține amenzi pentru cetățenii care nu respectă regulile impuse, iar legea privind starea de alertă intră în vigoare abia luni, avocata Elenina Nicuț afirmă că există cadru legislativ pentru a-i amenda pe cei care încalcă normele stării de alertă. Mai mult, ea prevede o nouă piedică săptămâna viitoare, având în vedere că starea de alertă a fost declarată de un comitet pentru situații de urgență, pe baza OUG 21/2004, iar legea care va intra în vigoare stabilește că starea se alertă de declară prin hotărâre de guvern, aprobată de Parlament. Premierul Ludovic Orban spune că, deocamdată, cei care nu respectă regulile impuse în perioada stării de alertă vor primi o mustrare și abia apoi amendă.

Legea privind instituirea stării de alertă, promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis, introduce amenzi pentru nerespectarea regulilor impuse de autorități. Legea va intra însă în vigoare cel mai devreme luni, la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Până atunci, suntem în stare de alertă, declarată joi seară de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pe baza Ordonanței de Urgență 21/2004. Ordonanța, care a fost declarată constituțională cu condiția ca măsurile dispuse să nu vizeze restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale, nu prevede amenzi pentru cetățenii care nu respectă regulile impuse. Amenzi nu sunt cuprinse nici în hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă prin care s-a declarat stare de alertă, nici în anexa care detaliază măsurile dispuse de autorități.

Cu toate acestea, avocata Elenina Nicuț arată că “teoretic, există cadru legislativ pentru amenzi“. Ea face trimitere la Hotărârea de Guvern 857/2011, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele legale de igienă și sănătate publică. Hotărârea stabilește contravenții și amenzi pentru încălcarea normelor de igienă și sănătate publică în mai multe domenii: la locul de muncă, în unități de folosință publică, spitale și cabinete medicale, mijloace de transport, unități alimentare etc. Trebuie menționat că amenzile sunt mari, de la 1.500 la 20.000 de lei pentru persoanele fizice și merg până la 40.000 de lei pentru persoanele juridice.

Elenina Nicuț spune că această hotărâre de guvern este o reglementare generală în materie de sănătate publică. 

“Chiar dacă nu sunt sancțiuni speciale în hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care a fost declarată starea de alertă, se pot aplica sancțiunile generale dinHG 857/2011“, a declarat Elenina Nicuț pentru Digi24.ro.

Ea completează însă că acest lucru nu înseamnă că se vor da amenzi, ci că există posibilitatea de a fi aplicate.

“Nu spun că se vor da amenzi, spun că, teoretic, există un cadru legislativ“, a precizat avocata.

Mai mult, ea prevede o nouă discuție săptămâna viitoare, când va intra în vigoare legea pentru starea de alertă. Actuala stare de alertă a fost declarată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pe baza OUG 21/2004, pe o perioadă de 30 de zile, iar decizia este publicată deja în Monitorul Oficial.

Legea care va intra în vigoare săptămâna viitoare prevede că starea de alertă “se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne“ și că ea trebuie aprobată de Parlament “în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare“.

În acest moment nu este clar cum se va face trecerea de la o stare la alta sau dacă se va face, adică dacă prevederile legii stării de alertă vor fi aplicabile stării de alertă declarată prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Avocata Elenina Nicuț anticipează că legea nu va produce efecte decât după expirarea actualei stări de alertă: în situația în care ea va fi prelungită, se va face pe baza legii.

Ludovic Orban: întâi mustrare, apoi amendă

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, la Alba, că, deocamdată, cei care nu respectă regulile impuse în perioada stării de alertă vor primi o mustrare de la forțele de ordine. De asemenea, prim-ministrul a explicat că va fi derulată o campanie largă de informare a cetățenilor cu privire la aceste reguli, iar, ulterior, cine nu le respectă va fi amendat.

Sigur vor fi sancțiuni. Și acum avem bază să dăm amenzi. Trecem la niște reguli hotărâte de Comitetul Național pentru Situații de Urgență care sunt impuse prin ordine comune ale ministrului Sănătății cu miniștri de resort din toate domeniile pe care le coordonează.

Toate regulile trebuie transmise către cetățeni în cadrul unei campanii largi de informare corectă. După ce oamenii ajung să cunoască aceste reguli, cine nu le va respecta va fi amendat”, a declarat Ludovic Orban. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație disperată în San Marino. Microstatul a declarat stare de urgență: fără apă în piscine, fără udarea gazonului și a grădinilor

A fost decretată stare de urgență în regiunea rusă Kursk. Un oficial ucrainean confirmă pentru prima dată incursiunea Ucrainei în Rusia

În Brăila a fost declarată stare de alertă din cauza gunoaielor

Stare de alertă în Grecia. Care sunt regiunile cu risc extrem de incendiu

Partenerii noștri