Live

De ce este bine să ținem post astăzi, de sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Importanța zilei explicată de preot

Data publicării:
De ce este bine să ținem post astăzi, de sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Foto Shutterstock

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din calendarul bisericesc, celebrată astăzi, 29 august. Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, ne spune de ce este bine să postim în această zi și ce trebuie să facem pentru a avea o viață liniștită alături de cei dragi.

Ziua de astăzi este una tristă, însă o sărbătoare importantă din istoria bisericii noastre, pentru că cel mai mare proroc al Vechiului Testament, Sfântul Ioan Botezătorul, este ucis în închisoare la porunca regelui Irod.

Sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ziua de 29 august este celebrată în Calendarul Ortodox drept sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este ziua în care, Sfântul Ioan a fost ucis în închisoare, la îndemnul regelui.

Irod și-a serbat ziua de naștere alături de boieri și voievozi, iar la ospăț, fiica vitregă, Salomeea, a dansat în fața sa. Încântat de dans, Irod i-a promis fetei că îi va oferi jumătate din împărăție. Fata a mers la mama sa, Irodiada, și i-a transmis fericită vestea.

Însă, Irodiada, îndemnată de furie și viclenie, i-a spus fiicei să îi transmită regelui Irod că dorește capul lui Ioan Botezătorul pe o tipsie (tavă mare, rotundă).

Irod era acuzat de Sfântul Ioan, pe bună dreptate, că a luat-o de soție pe Irodiada, cea care a fost soția fratelui său, Filip. Irodiada nu a acceptat niciodată această critică, iar dorința ei a fost uciderea Sfântui Ioan care se afla la închisoare.

În ziua de 29 august, de sărbătoarea dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii sunt îndemnați să postească

„Ziua de astăzi este pentru noi, credincioșii din toate timpurile, un îndemn la smerenie și la îndreptarea vieții noastre. Este o îndrumare să nu acceptăm nedreptatea, să nu trăim în compromis și să nu ne asociem cu păcatul. Să stăm drepți în viață, să fim sinceri, curați, fără ascunzișuri.

Este o zi de post în biserică pentru că postim și noi, credincioșii, și ne cutremurăm față de această nedreptate a Sfântului Ioan. Învățăm cu toții de la proroc să stăm lângă Hristos, lângă biserică, să apărăm și să susținem întotdeauna dreptatea”, a transmis pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

Superstiția de a nu mânca fructe roșii în ziua de 29 august

Cât despre superstiția de a nu mânca fructe sau alimente roșii în această zi sfântă, Părintele Cazacu ne transmite: „În credința populară, românii au creat multe tradiții și obiceiuri, legi ale pământului le numim noi. Sunt frumoase aceste obiceiuri, au farmecul lor, dar nu sunt legi ale credinței sau bisericii, țin mai mult de etnografie și folclor.

"În această zi este important să postim, să ne spovedim și să ne împărtășim. Să avem o viață creștină activă și să fim prezenți la sărbătorile din calendarul bisericesc. Îndemnul meu este să spunem întotdeauna adevărul, să aducem bucurie tuturor și să le oferim iubire celor dragi.

În această zi ne rugăm pentru toți cei dragi, cei care sunt lângă noi, dar și cei pe care i-am pierdut, cei plecați din această viață. Să nu uităm să fim buni în fiecare zi”, conchide Părintele Cazacu.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sfânta Maria Mică 2024 - tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci astăzi

Încă o biserică afectată de un incendiu în Franța. Focul a aprins nu doar clopotnița, ci și teoriile conspirației

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul - Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci astăzi

Un sicriu vechi de zinc a fost descoperit în curtea unei biserici din centrul Capitalei. Mistria „a scârțâit metalic”

Partenerii noștri