De ce e nevoie să stăm acasă de Paște. Rafila: „Gândiți-vă că numărul de cazuri se triplează în câteva zile”
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat la Digi24 de ce e nevoie să stăm acasă de Paște, anul acesta, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis. Întâlnirile în familie, mai ales cu persoane în vârstă, ar putea duce la triplarea numărului de cazuri de COVID-19 în câteva zile, a avertizat el.
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Rafila, despre răniții de la Botoșani
Cele mai ciudate tradiții în jurul lumii de Paște
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Rafila merge la spitalul Sf. Pantelimon
De ce părinții nu-și mai vaccinează copiii
România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze de vaccin anti-Covid
Experții resping testarea antidrog în masă a elevilor. Rafila: Trebuie educație pentru sănătate
„O a ajungem la un vârf de îmbolnăviri care poate să fie undeva foarte sus și să existe probleme foarte serioase în ce privește capacitatea de a acorda asistență medicală unui număr foarte mare de pacienți într-un timp foarte scurt. În medie, o persoană infectată poate transmite infecția la alte trei persoane. Gândiți-vă că numărul de cazuri de triplează în câteva zile și lucrul acesta pune o presiune incredibilă pe sistemul de sănătate, mai ales dacă vorbim de persoane vârstnice, pentru că reunirea familiilor, de Paște, poate să afecteze în primul rând persoanele vârstnice”, a spus Alexandru Rafila.
„Și atunci situația asta oarecum privilegiată pe care o are acum România, cu un număr relativ mic de decese și de persoane cu vârsta de peste 70 de ani care sunt afectaate se poate schimba brusc și să ne aducă într-o zonă de pericol maxim, cum a fost de exemplu în Lombardia”, a explicat el.
Rafila a vorbit și despre posibilitatea înoarcerii în țară a unui nou val de români din diaspora.
„Cei care se întorc trebuie să înțeleagă că limitarea intrării în țară e esențială pentru a nu răspândi boala în comunitate. Aceste reglementări privind carantina nu fac altceva decât să vină exact în această întâmpinare a unei nevoi de sănătate publică. Nu e o reglemenare împotriva cuiva ci, dimpotrivă, e menită să salveze multe îmbolnăviri și mai ales multe vieți”, a spus el.
Rafila a amintit că toți cei care vin di zonele roșii intră automat în carantină pe o perioadă de 14 zile.
Editor web: M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News