De ce după fiecare ploaie în cartierele rezidențiale apar ba un "fluviu", ba o "deltă". Arhitect: O combinație între neștiință și hoție
Ploile din ultimele zile au scos la iveală un lucru știut de toată lumea, dar prea puțin luat în considerare de către autorități: modul haotic în care au fost construite cartierele rezidențiale de la marginea Bucureștiului, dar și din alte orașe mari ale țării. Din cauza lipsei rețelelor de canalizare sau a subdimensionării acestora, zeci de străzi au fost inundate. Arhitectul Florin Enache a explicat, luni, la Digi24, că aceste situații sunt un rezultat al combinației dintre complicitate, neștiință, hoție și sărăcie, dar și al politicii de locuire care se blochează la întrebarea: a cui stradă trebuie asfaltată prima?
"Răspunsul îl știe toată lumea, locuințe cu cartiere noi cu probleme sunt la ordinea zilei. Complicitate, neștiință, hoție, sărăcie și orice fel de combinație între ele.
A construi o casă sau a cumpăra un apartament într-o astfel de zonă aduce teoretic e un preț mai bun. Dacă ai primi autorizație doar unde ai stradă și utilități, probabil ar fi mai scump, și nu ai mai avea acces la finanțare de o valoare mai mare. E un amestec care are că factor comun probabil complicitatea.
Deși suntem în UE și avem cadru legal, lucrurile în România se întâmplă tot natural și cu girul tuturor, de la autoritățile publice care se fac că nu văd până la bănci care oferă finanțare.
Statistic, prevenția costă de 7 ori mai puțin decât reparația sau dezastrul, ce vedeți acum e temporar, apele se vor retrage, dar care ar fi dimensiunea dezastrului dacă am avea un cutremur mare sau munți de moloz pe care nu-i putem mută?
E foarte important să înțelegem că aceste subiecte nu trebuie aduse în fața publicului doar când sunt stringente și apoi să uităm de ele", a spus arhitectul.
Florin Enache a explicat că o altă cauză a apariției unor astfel de probleme este politica de locuire.
Potrivit arhitectului, în alte țări, cum sunt cele nordice, 70% din locuințe sunt în proprietatea primăriei care își permite să își fac politică de locuire: "Noi suntem într-o democrație în plină convulsie și ar fi delicat dacă nu e pământul primăriei să stabilești pe terenul cui vei face prima oară stradă asfaltată cu utilități. Multe lucruri se pot bloca când e vorba de bani mulți".
Cartiere rezidențiale, între bălți și noroaie
Ultimele ploi au format un râu în Bragadiru, Ilfov. I se zice "Gloriei", după numele străzii pe care și-a făcut albia. Apare când plouă, dispare când îl evaporă căldura soarelui. Și este una dintre puținele artere urbane din țară unde angajații de la salubrizare colectează gunoiul menajer încălțați în cizme din cauciuc. Și în Militari sunt bălți și noroaie, până spre Chiajna, încolo. A plouat mult. Și când se întâmplă asta, apar asemenea probleme cetățenești.
Reporter: Ce râu este ăsta?
Localnic: Sincer, nu știu! Dar după cum puteți vedea, chiar este... nu râu, direct fluviu, deltă, nu știu ce să zic. E grav!
Reporter: Când plouă, mereu e așa aici?
Localnic: Da!
Reporter: Nu-ți este teamă că te împotmolești cu mașina?
Localnic: Sincer, nu! Că am învățat și gropile, am învățat pe unde să merg! Este chiar totul în regulă!
Reporter: De când e marea asta aici?
Localnic: De o săptămână și ceva!
Reporter: O săptămână... Dar nu aveți canalizare aici?
Localnic: Nu!
Reporter: Când plouă, mereu e așa aici?
Localnic: Da... De fiecare dată! Păi ce, numai aici? Tot cartierul ăsta!
Dacă aveți drum spre Militari ... ocoliți strada Roții. Parte dintre blocuri se oglindesc în bălțile rămase de la ultimele ploi. Sunt zone unde nu poți circula ca pieton fără cizme din cauciuc. Ba chiar e dificil și pentru șoferi.
Localnic: O catastrofă!
Reporter: Când plouă, mereu e așa aici?
Localnic: Da! Băltoacă mare și inundații!
În Chiajna, Ilfov, canalizarea performantă, promisă de ani mulți, e imprimată pe un banner, agățat de un gard. În realitate... ploaia aduce și aici numai necaz pentru localnici.
Localnic: A fost numai noroi. Am zis să spăl și asta-i tot. Păcat... O comună așa... fără apă, fără nimic. Decât o canalizare amărâtă.
Reporter: Păi aveți apă când plouă!
Localnic: Da, păi asta da! Avem apă când plouă. Apă potabilă... nu! Taxe și impozite. Altceva nimic!
Un hoț a fost prins de polițiști în timp ce dădea o spargere la o casă din București
Cât va costa parcarea de reședință în București în 2025
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
Care sunt cele mai „instagramabile” locuri din București, anul acesta de Crăciun
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News