Live

De ce anchetele epidemiologice devin irelevante. Un specialist avertizează: Oamenii se înțeleg între ei "eu nu te spun, tu nu mă spui"

Data publicării:
O treime din infectările din ultima săptămână, înregistrate în București și patru județe. Foto: Getty Images

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a tras un semnal de alarmă la Digi24 cu privire la situațiile în care oamenii nu spun adevărul în anchetele epidemiologice și se acoperă unii pe alții. În astfel de cazuri, anchetele de stabilire a contacților devin nerelevante. 

"În perspectiva vaccinării avem o motivație în plus să nu ne infectăm, iar pentru asta trebuie să știm clar unde se produc infecțiile.

În afară de locurile cunoscute – restaurante, baruri, cafenele, care momentan sunt închise în România - există posibilitatea de infectare în afara familiei, dar și în familie.

Oamenii greșesc câteodată gândind că dacă cineva îți este drag sau îi ești tu drag nu îți poate transmite virusul sau tu nu îi poți transmite. Și atunci, lasă garda jos, chiar în mediul apropiat – colegi de serviciu, prieteni, familie, cercul oamenilor cu care se întâlnesc zilnic.

În această direcție trebuie să fim atenți, nu numai în exteriorul casei, dar și în birou și în locurile frecventate împreună cu cei apropiați.

Astfel, sunt două zone de atenție – una în cercul celor apropiați, al familie, și alta în exteriorul acestui cerc", a spus epidemiologul.

Popovici a spus că ar fi util un jurnal în care oamenii să noteze persoanele cu care se întâlnesc, iar însemnările să se facă zilnic. Dar, un procent restrâns ar face asta, a atras el atenția.

Cel mai probabil sub 20%, a estimat el.

"Un astfel de jurnal ar fi extrem de relevant și de important. Cel mai bine este să respectăm măsurile, a conchis Popovici.

Emilian Popovici a semnalat o situație care compromite ancheta epidemiologică: "Este important ca oamenii să spună adevărul, tot ce au de spus, unii înțeleg că se păzesc unii pe alții, nu spun de tine să nu intri și tu 14 zile (în izolare - n.r.) dar în momentul în care datele sunt incomplete sau neadevărate, anchetele de vin nerelevante.

Dacă oamenii ar fi cu totul onești în anchete și ar face un efort de gândire pentru a fi puși pe listă toți contacții, fără să protejeze pe cineva, aceste anchete ar căpăta altă relevanță.

Din păcate, este un procent de oameni care nu vor să se supere unii pe alții, pe principiul eu nu te spun, tu nu mă spui. Dar ce rezolvăm?

În aceste cazuri, ancheta devine nerelevantă din cauza celor care răspund așa la întrebări".

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iaşi. DSP face anchetă epidemiologică

7,6 milioane de cazuri de febră dengue în 90 de țări, inclusiv în Europa. OMS este în alertă: Riscul de răspândire e ridicat

Nu mai e pericol de hepatită C în Egipt. Boala a fost eradicată după zece ani de testări și tratament

Ce scrie pe etichetele produselor lactate e diferit de ce conțin ele de fapt. Concluzii după ce au fost analizate 148 de probe

Partenerii noștri