„Dacă renunțăm și la asta ce mai e?”. Cafeaua riscă să devină un produs de lux din cauza taxei pentru băuturile cu zahăr
Goana Guvernului după fonduri pentru buget va scumpi și micile plăceri ale românilor. Cafeaua, de exemplu, riscă să devină un produs de lux, pentru că guvernanți se gândesc să introducă o nouă acciză pentru băuturile cu zahăr.
Nori negri deasupra economiei românești, după dezmățul din anul electoral
PSD-PNL-USR-UDMR au o nouă rundă de negocieri. Neînțelegeri privind împărțirea ministerelor
Scumpiri în lanț pentru masa de Crăciun. Cât ajunge să coste un cozonac de casă în piețele din Capitală
Stolojan: E ultima şansă pe care o au aceste partide pro-europene de a forma o majoritate. Următorul guvern are un corset financiar
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant
Cum se descurcă o familie de antreprenori, cu doi copii, care încasează 15.000 de lei lunar
Bucuria de a savura o ceașcă de cafea ar putea să ne coste mai mult în următoarea perioadă. Coaliția se gândește să introducă o nouă acciză pentru băuturile cu zahăr.
Bogdan Burleac - proprietar cafenea: „În maxim un an de zile se va scumpi cafeaua cu 22% și va deveni un moft, nu va mai fi o nevoie.”
Client: „Nu cred că o să renunț în a mai bea cafea, deci poate o să reduc numărul de cafele pe lună, dar nu o să renunț, pentru că e o mică plăcere.”
Client: „Se scumpește sau nu, cafeaua tot o bem. Dacă renunțăm și la asta ce mai e?
Prețurile din cafenele au crescut deja anul acesta, după ce statul a decis să majoreze taxa pe valoare adăugată de la 9 la 19% pentru băturile cu zahăr, îndulcitori sau arome.
Bogdan Burleac - proprietar cafenea: „Am mărit cu maxim doi lei per produs, un leu, doi maxim. Sunt un bussines mic și de la cafeaua cu lapte de la 9% la 19% m-a afectat destul de mult. Adică financiar începem să ne ocolim puțin de prețuri, pentru că și materia primă a crescut cu 20%.”
Însă nu toți jucătorii din industria cafenelei au aplicat majorarea taxei, pentru că nu toți au înțeles cum să o facă. Unii au vândut în continuare cafeaua preparată în bar cu TVA de la 9%. S-a considerat că acest tip de produs nu conține zahăr la momentul preparării. Clientul este cel care decide câte plicuri pune, după ce o plătește.
Radu Savopol - membru HoReCa: „Pentru că Codul Fiscal nu s-a modificat deloc, din iunie anul trecut până astăzi, cu toate acestea de la 1 iulie jucătorii mari au ridicat TVA-ul, ceilalți mici funcționează încă pe 9 la sută.”
Statisticile arată că un român consumă în jur de trei kilograme de cafea pe an.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News