Live

Exclusiv Cum se pregătesc autoritățile pentru ciclon. Fechet: Dunărea poate să suporte debite mai mari decât 9.500 metri cubi pe secundă

Data publicării:
Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Inquam Photos / George Călin

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus la Digi24 că viitura de pe Dunăre nu va pune probleme României, deoarece fluviul poate suporta debite mult mai mari decât 9.500 de metri cubi pe secunsă, cât așteaptă autoritățile în cel mai rău caz. Sunt însă îngrijorări pentru patru râuri care s-ar putea revărsa în sudul țării.

„La ora 12.00 am convocat Comitetul Extraordinar pentru Situații de Urgență. Până la acea oră vom avea informațiile meteo și avertizările hidrologice, pentru a ști exact unde trebuie să ne concentrăm resursele, care sunt bazinele hidrografice care urmează a fi afectate de acest nou ciclon. Duminică ne așteptăm să fie ziua cea mai grea, iar până atunci suntem în alertă”, a spus Fechet.

„La acest moment, Dunărea are la intrare în țară un debit de 7.100 metri cubi pe secundă. Chiar și la 8.000, cât așteptăm pragul maxim, la care va contribui inclusiv ceea ce vine din bazinele hidrografice afectate – Jiu, Olt, Vedea și Argeș – din estimările tuturor specialiștilor, pe Dunăre nu vom avea probleme, pentru că poate să suporte debite chiar și mult mai mari decât 9.500, cât așteptăm noi în cel mai rău caz în viitoarele zile.

Ne uităm însă cu mare atenție la ce se întâmplă pe cursurile de apă interioare și în funcție de județele unde se va localiza acest ciclon și unde va ploua mai mult să fim pregătiți de intervenție rapidă”, a explicat el.

„În funcție de prognoza metro și hidro, e posibil să extindem sau să repoziționăm avertizările, pentru că -a observat o tendință de evoluție a acestor fenomene dinspre vest spre est. Sper să nu fie afectat din nou județul Galați, pentru că acolo oamenii suferă deja de pe urma inundațiilor. Cu excepția sudului Olteniei, solul României este suprasaturat cu apă, lucru care complică și mai mult situația în care ne vom afla, însă sper să o gestionăm așa cum trebuie”, a mai spus Fechet.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Surpriză! ”Marele trădător al Ucrainei” vrea să plece din Rusia și și-a stabilit destinația: ”Ar fi o rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se va schimba vremea după ciclonul puternic din weekend. Estimările meteorologilor pentru luna octombrie

Un ciclon periculos va lovi România, risc major de inundații. Ce zone vor fi afectate și care sunt măsurile anunțate de autorități

De cine sunt alese denumirile pentru furtunile din Europa. Când se pune un nume pentru furtună sau ciclon

Reportaj din satele lovite de inundații. Cum arată viața în containerele devenite „acasă” pentru sute de familii de sinistrați

Partenerii noștri