Exclusiv Cum se pregătesc autoritățile pentru ciclon. Fechet: Dunărea poate să suporte debite mai mari decât 9.500 metri cubi pe secundă
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus la Digi24 că viitura de pe Dunăre nu va pune probleme României, deoarece fluviul poate suporta debite mult mai mari decât 9.500 de metri cubi pe secunsă, cât așteaptă autoritățile în cel mai rău caz. Sunt însă îngrijorări pentru patru râuri care s-ar putea revărsa în sudul țării.
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Inundații în Spania: Furtunile au făcut prăpăd în Barcelona, în timp ce în zona Valenciei salvatorii încă mai caută supraviețuitori
O ambarcațiune a fost cuprinsă de flăcări pe Dunăre
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
Potop pe litoral după alerta de cod roșu de furtuni
Locuinţe şi străzi inundate în Constanța, județ aflat azi-dimineață sub alertă meteo cod roșu. Urmările vijeliei
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
„La ora 12.00 am convocat Comitetul Extraordinar pentru Situații de Urgență. Până la acea oră vom avea informațiile meteo și avertizările hidrologice, pentru a ști exact unde trebuie să ne concentrăm resursele, care sunt bazinele hidrografice care urmează a fi afectate de acest nou ciclon. Duminică ne așteptăm să fie ziua cea mai grea, iar până atunci suntem în alertă”, a spus Fechet.
„La acest moment, Dunărea are la intrare în țară un debit de 7.100 metri cubi pe secundă. Chiar și la 8.000, cât așteptăm pragul maxim, la care va contribui inclusiv ceea ce vine din bazinele hidrografice afectate – Jiu, Olt, Vedea și Argeș – din estimările tuturor specialiștilor, pe Dunăre nu vom avea probleme, pentru că poate să suporte debite chiar și mult mai mari decât 9.500, cât așteptăm noi în cel mai rău caz în viitoarele zile.
Ne uităm însă cu mare atenție la ce se întâmplă pe cursurile de apă interioare și în funcție de județele unde se va localiza acest ciclon și unde va ploua mai mult să fim pregătiți de intervenție rapidă”, a explicat el.
„În funcție de prognoza metro și hidro, e posibil să extindem sau să repoziționăm avertizările, pentru că -a observat o tendință de evoluție a acestor fenomene dinspre vest spre est. Sper să nu fie afectat din nou județul Galați, pentru că acolo oamenii suferă deja de pe urma inundațiilor. Cu excepția sudului Olteniei, solul României este suprasaturat cu apă, lucru care complică și mai mult situația în care ne vom afla, însă sper să o gestionăm așa cum trebuie”, a mai spus Fechet.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News