Live

Video Cum au ajuns inundațiile din Valencia să fie atât de mortale. Ce greșeli au făcut autoritățile

Data publicării:
Planificarea deficitară a autorităților a contribuit la amploarea efectelor inundațiilor, scrie BBC. Sursa foto: Profimedia Images

În urma inundațiilor devastatoare din Spania, în urma cărora au murit 205 oameni și sunt căutați în jur de 1.900, mulți se întreabă cum au ajuns inundațiile să fie atât de mortale și unde au greșit autoritățile. Mai mulți factori, printre care șoferii care au rămas blocați în mașinile lor, planificarea deficitară a autorităților și precipitațiile extreme agravate de schimbările climatice, au contribuit la această situație, scrie BBC.

205 oameni morți, alți 1.900 dispăruți

Aproape toate decesele confirmate până în prezent au avut loc în regiunea Valencia de pe coasta mediteraneană. Unele zone au fost devastate aproape complet: orașul Paiporta, cu o populație de 25.000 de locuitori, a raportat cel puțin 62 de decese.

Agenția de protecție civilă, supervizată de guvernul regional, a emis marți, după ora locală 20:00 (19:00 GMT), o alertă de urgență către telefoanele persoanelor din orașul Valencia și din împrejurimi, moment în care apele inundațiilor creșteau rapid în multe zone și, în unele cazuri, făceau deja ravagii. O mare parte dintre persoanele decedate se aflau pe drumuri, în multe cazuri întorcându-se de la serviciu, în momentul producerii inundațiilor.

Primarul minicipiului Paiporta: Orașul a fost slab pregătit

Deși precipitațiile au fost mai abundente în alte zone, cum ar fi Utiel și Chiva, geografia Paiporta, cu o râpă care traversează centrul său, a făcut ca impactul inundațiilor să fie deosebit de devastator.

Primarul Maribel Albalat a declarat că orașul a fost slab pregătit în ceea ce privește planificarea, având multe apartamente la parter. Șase rezidenți ai unui azil de bătrâni au murit când apa a pătruns în clădire în timp ce se aflau încă la parter. Edilul a sugerat, de asemenea, că a existat un element de complacere.

„În Paiporta nu avem tendința de a avea inundații și oamenii nu se tem”, a spus primarul de acolo, potrivit sursei citate,

Garajele au fost o capcană mortală

„Când plouă, oamenii se duc în mod normal în garajele lor pentru a-și scoate mașinile în cazul în care garajul lor este inundat”, a declarat edilul orașului Paiporta, pentru sursa citată.

Acesta pare să fi fost cazul în cartierul La Torre, la periferia orașului Valencia, unde cadavrele a șapte persoane au fost recuperate din garajul unei clădiri rezidențiale.

Autostrada A3, care leagă Valencia de Madrid, a fost unul dintre numeroasele drumuri pe care automobiliștii au rămas blocați pe măsură ce nivelul apei a crescut.

„Este aproape sigur că sunt mai mulți oameni care au murit pentru că au ieșit din mașini”, a declarat un supraviețuitor pentru postul de televiziune Telecinco. Un martor ocular a povestit că a văzut un șofer care a ieșit din mașină și care s-a legat cu cureaua de un stâlp de iluminat public, pentru a nu fi luat de ape. Nu se știe dacă acesta a supraviețuit.

Joi dimineață, Garda Civilă a împărtășit pe social media sfaturi cu privire la modul de a scăpa dintr-o mașină în timpul unei inundații . Persoanele surprinse de inundații sunt sfătuite să încerce să scape prin geamurile și parbrizul mașinii lor.

Lipsa vegetației a făcut ca solul să nu poată absorbi eficient apa de ploaie

Lipsa precipitațiilor în restul anului a făcut ca solul din multe zone din estul și sudul Spaniei să nu poată absorbi eficient apa de ploaie, mai scrie sursa citată. Pablo Aznar, cercetător la Observatorul socio-economic al inundațiilor și secetelor (Obsis), a avertizat că o mare parte din zona afectată a fost supusă a ceea ce el a descris drept „dezvoltare fără limite”, multe zone fiind acoperite cu materiale impermeabile, ceea ce „crește pericolul reprezentat de aceste evenimente”.

Încălzirea climei este, de asemenea, probabil să fi contribuit la gravitatea inundațiilor. Într-un raport preliminar, World Weather Attribution (WWA), un grup internațional de oameni de știință care investighează rolul încălzirii globale în condițiile meteorologice extreme, a constatat că precipitațiile care au lovit Spania au fost cu 12% mai abundente din cauza schimbărilor climatice și că fenomenul meteorologic întâlnit este de două ori mai probabil.

Ambasada României la Madrid și Consulatul din Castellon verifică informații despre decesul unor români

Ambasada României la Madrid şi Consulatul României de la Castellon de la Plana verifică informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la decesul unor cetăţeni români, victime ale inundaţiilor recente din Comunitatea Valenciană, anunță un comunicat al MAE român.

Este vorba despre cazul unei familii din districtul La Torre. Șapte oameni și-au pierdut viața, după ce au fost prinși de inundații în garajul bloculului lor din districtul La Torre, aflat lângă orașul Valencia. Trei dintre dintre ei sunt români, scrie presa spaniolă.

„Cuplul sosise în Valencia în urmă cu mai bine de 22 de ani din România", scrie publicația spaniolă ABC, preluată de News.ro. MAE anunțase ulterior că un român dintre cei 16 dați dispăruți a murit, însă nu a fost transmisă o confirmare oficială despre cei trei.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Acord pentru reducerea programului de muncă în Spania. Câte ore pe săptămână ar putea lucra spaniolii 

O mașină Google Maps a surprins un detaliu esențial în cazul unei persoane dispărute din Spania

Bilanțul morților după cutremurul devastator din Vanuatu a ajuns la 14. Sute de oameni au primit îngrijiri medicale

Imagini apocaliptice. Cel mai puternic ciclon din 1934 a lovit teritoriul francez Mayotte. Numărul morților, necunoscut

Partenerii noștri