Live

Video&Foto Cum arată centrul de la Cantacuzino în care vor fi stocate vaccinurile anti-Covid

Data actualizării: Data publicării:
Centrul de vaccinare de la Institutul Cantacuzino. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele României a vizitat Institutul Cantacuzino din București, acolo unde a fost înființat Centrul Național de stocare a vaccinurilor anti-covid. Primele 10.000 de doze vor ajunge în țara noastră în câteva zile, în perioada 26-31 decembrie, după ce vaccinul va primi avizul Agenţiei Europene a Medicamentului.

Imediat după Crăciun va începe campania de vaccinare, a confirmat șefului statului, la finalul vizitei pe care a efectuat-o la centrul de stocare, alături de medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

Iată cum arată centrul de stocare a vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino:

Cum vor arăta etapele de vaccinare în România

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care, ulterior, vor fi distribuite la 10 spitale de linia I din ţară. Acesta a precizat că mai întâi vor fi imunizaţi lucrătorii din sistemul medical, în etapa a II-a - populaţia la risc, pentru personalul esenţial, şi, în ultima etapă, populaţia generală.

"Este o facilitate pregătită să primească vaccinurile, după ce Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera autorizarea condiţionată de punere pe piaţă. Din ceea ce noi ştim la momentul actual, pe 26 decembrie va fi livrată prima tranşă simbolică de circa 10.000 de doze, doze care, ulterior, vor fi distribuite către spitalele de linia unu, spitalele care au intrat în prima linie împotriva COVID-19 în această pandemie", a declarat Valeriu Gheorgiţă la evenimentul de prezentare a Centrului naţional de stocare a vaccinului COVID-19, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino".

El a precizat că a doua zi după livrarea primei tranşe, vaccinurile vor fi distribuite către 10 spitale, două din București și celelalte opt din țară.

"Ulterior, pe măsură ce calendarul de livrare va intra în funcţiune, vor fi livrate către celelalte unităţi sanitare, unde sunt înfiinţate centre de vaccinare, începându-se efectiv activitatea de vaccinare, conform strategiei", a explicat Gheorghiţă.

Activitatea de vaccinare se va desfăşura în baza unui sistem de programare

"Lucrătorii din sistemul medical vor fi programaţi de către unităţile angajatoare, cei cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani vor fi programaţi prin medicul de familie şi prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale. Personalul esenţial va fi programat prin instituţiile angajatoare, iar populaţia generală va avea trei modalităţi diferite de programare - prin platforma unică, telefonic, individual prin sistemul online sau prin intermediul medicului de familie", a explicat Gheorghiţă.

Editor : Alexandra Andronie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Par din filmele SF”: au apărut imaginile cu cele 15 ”OZN-uri”! Recordul, spulberat: peste un trilion de euro

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Probele de la Colegiul din Timișoara unde s-au infectat elevi și profesori au confirmat norovirusul. Nimeni nu știe însă sursa acestuia

Bărbatul diagnosticat cu botulism la o săptămână de la internare a murit. Ce spun medicii

De ce se îmbolnăvesc vaccinații și cât ține imunitatea după doza 3 de vaccin? Cercetător: „Testul de anticorpi este absolut irelevant”

Ce conțin vaccinurile anti-COVID? Un cercetător de la Institutul „Cantacuzino” răspunde celor mai frecvente întrebări despre imunizare

Partenerii noștri