Live

Cuba, al treilea eşec major în restabilirea energiei. Milioane de oameni nu au electricitate

Data publicării:
Reţeaua electrică naţională a Cubei a cedat prima dată vineri, în jurul prânzului, după ce cea mai mare centrală electrică de pe insulă s-a oprit. Sursa foto: Profimedia Images

Eforturile Cubei de a restabili alimentarea cu energie electrică pe insulă au fost întrerupte pentru a treia oară, sâmbătă seara, au declarat autorităţile cubaneze cu puţin timp înainte de miezul nopţii, lăsând milioane de oameni fără electricitate şi ridicând noi întrebări cu privire la viabilitatea planurilor guvernului de a restabili serviciile de electricitate, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Reţeaua electrică naţională a Cubei a cedat prima dată vineri, în jurul prânzului, după ce cea mai mare centrală electrică de pe insulă s-a oprit. Reţeaua a căzut din nou sâmbătă dimineaţa, potrivit mass-mediei de stat. Până seara, autorităţile au raportat unele progrese în reluarea alimentării cu energie, înainte de a anunţa că reţeaua s-a prăbuşit din nou.

„În această seară, la ora 22:25, deconectarea totală a sistemului electro-energetic naţional a avut loc din nou”, a declarat compania electrică Havana Electric pe rețeaua socială X, sâmbătă seara.

Postarea a fost ulterior eliminată din fluxul de pe platforma X a companiei. Nu a fost clar imediat de ce a fost eliminată postarea, dar milioane de oameni erau încă fără curent duminică dimineaţa.

Ministerul Energiei din Cuba a declarat la scurt timp după postarea Havana Electric că lucrează la restabilirea serviciului, adăugând că o altă deconectare” a avut loc în „sub-sistemul vestic”, care include capitala Havana.

„Procesul de restabilire a sistemului electric continuă să fie complex”, a spus ministerul pe platforma X.

Locuitorii din Cuba nu mai au alimente, medicamente și combustibil

A treia prăbuşire a reţelei reprezintă un mare pas înapoi în eforturile guvernului de a restabili rapid alimentarea pentru locuitorii epuizaţi, care se confruntă deja cu lipsuri severe de alimente, medicamente şi combustibil.

Reporterii Reuters au fost martori la două mici proteste în timpul nopţii, unul în Marianao şi celălalt în zona Cuatro Caminos din Havana. Diverse videoclipuri cu proteste din alte părţi ale capitalei au început să apară pe reţelele de socializare sâmbătă seara, deşi Reuters nu a putut verifica autenticitatea acestora.

Traficul pe internet a scăzut brusc în Cuba sâmbătă, potrivit datelor grupului de monitorizare a internetului NetBlocks, pe măsură ce penele de curent la scară largă au făcut aproape imposibil pentru majoritatea locuitorilor insulei să-şi încarce telefoanele şi să se conecteze online.

„Datele din reţea arată că Cuba rămâne în mare parte offline, în timp ce insula se confruntă cu o a doua pană de curent la nivel naţional”, a declarat NetBlocks sâmbătă.

Chiar şi înainte de prăbuşirile reţelei, un deficit grav de electricitate, vineri, a forţat guvernul comunist al Cubei să trimită acasă lucrătorii de stat neesenţiali şi să anuleze şcoala pentru copii, în încercarea de a păstra combustibilul pentru generarea de energie.

Guvernul a dat vina pentru săptămânile de întreruperi ale furnizării energiei din ce în ce mai grave – care au durat între 10 şi 20 de ore pe zi în mare parte a insulei – pe infrastructura deteriorată, lipsa de combustibil şi creşterea cererii.

Cuba dă, de asemenea, vina pe embargoul comercial impus de SUA, precum şi pe sancţiunile instituite de fostul preşedinte Donald Trump, pentru dificultăţile în curs de achiziţionare a combustibilului şi a pieselor de schimb necesare funcţionării şi întreţinerii centralelor sale pe bază de petrol.

Președintele Cubei anunțase că țara se află într-o situație de „urgență energetică”

Închiderea principalei centrale termice din Cuba a provocat o defecţiune a întregului sistem electric al insulei, a declarat vineri Ministerul Energiei şi Minelor, într-un context de „urgenţă energetică”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Sistemul este fără electricitate în toată ţara”, după oprirea uzinei Antonio Guiteras, a declarat vineri la televiziunea de stat Lrzaro Guerra, director general pentru energie electrică la Ministerul Energiei şi Minelor.

Cu o zi înainte, guvernul anunţase, printre alte măsuri, încetarea activităţii în sectorul public pentru a face faţă crizei energetice care afectează insula. În ultimele săptămâni, populaţia mai multor provincii a rămas până la douăzeci de ore fără electricitate într-o zi. Preşedintele Miguel Díaz-Canel a anunţat joi că ţara se află într-o situaţie de „urgenţă energetică” din cauza dificultăţilor pentru achiziţionarea combustibilului necesar pentru alimentarea centralelor sale, din cauza întăririi embargoului pe care Washington-ul îl impune insulei din 1962.

Pentru a face faţă acestei situaţii, premierul Manuel Marrero a anunţat suspendarea tuturor activităţilor neesenţiale ale statului, în timp ce deficitul de energie electrică a ajuns joi la aproape 50%.

 

Editor : Iulia Bălăianu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Burduja, despre preluarea E.ON Energie România de către maghiarii de la MVM: Ne vom apăra interesele economice şi de securitate

Grupul maghiar MVM, cu legături strânse cu Rusia, vrea să achiziționeze pachetul majoritar al E.ON Energie România

Cea mai populată provincie din Canada avertizează că va opri exportul de energie către SUA, dacă Trump impune taxe vamale de 25%

Facebook, WhatsApp și Instagram au picat în toată lumea

Partenerii noștri