Live

Cu o soluţie simplă aplicabilă în 5 minute, profesorii pot scăpa de atacul "Clanului Leilor" sau al altor hackeri

Data actualizării: Data publicării:
Hacker. Foto: Getty Images

Profesorii care trebuie să predea online în contextul pandemiei de COVID-19 pot scăpa ușor de "musafirii nepoftiţi" care le pot perturba orele virtuale: exact ca la clasă, dascălii pot alege pe cine primesc la lecții, după o verificare în prealabil. Au inclusiv opțiunea de a bloca accesul la microfon pentru participanţii la ore.

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a întocmit un ghid, pentru ca profesorii să nu intre în capcana celor care vor să le compromită lecțiile.

O oră online ținută la o școală din Capitală a fost întreruptă de persoane necunoscute care au început să vorbească urât. Profesoara s-a speriat și a ieșit din lecţie. Astfel de situații pot fi evitate dacă sunt făcute anumite setări în aplicațiile folosite.

Școlile pot alege ce platformă să folosească pentru a organiza cursuri online. Însă, orice variantă ar folosi, pentru ca nimeni să nu le perturbe orele, profesorii trebuie să-și ia minime măsuri de siguranță.

Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al CERT-RO: "Este exact ca la școală: profesorul intră în clasă și face prezența. După ce face prezența, ideal este să închidă accesul astfel încât să nu mai intre alte persoane".

În aplicație există un waiting room - cameră de așteptare - unde profesorii pot valida dacă acei elevi pot intra la cursul lor. Setările durează cel mult cinci minute, spun specialiştii în securitate cibernetică.

Exact ca la clasă, nimeni nu are voie să vorbească neîntrebat - microfonul utilizatorului se dezactivează, fiind activat atunci când un elev ridică mâna pentru a interveni la oră.

Atacatorii care au compromis până acum lecțiile online nu s-au chinuit prea mult, admit experţii în securitate informatică. Nu au exploatat vulnerabilitățile unor sisteme, ci au profitat cel mult de naivitatea moderatorilor, folosindu-se de credențialele elevilor invitați la curs.

Mihai Rotariu: "Prima regulă este să nu publici niciodată online linkul, respectiv, codul întâlnirii și parola respectivă. Totodată, utilizatorii trebuie să securizeze conturile și parola".

Citiți și:

Hackerii au deturnat ora de muzică la școală din București, unde se învață după scenariul roșu

Poliția caută „Clanul Leilor”, gruparea care întrerupe cursurile școlare online și postează obscenități

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii n-au stat pe gânduri: au scris cu MAJUSCULE 8 cuvinte, după ce au auzit ce au strigat românii, la meciul cu Kosovo

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România cheltuiește mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB

Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant

Protest în școlile din Focșani. Elevii sunt îndemnați să vină cu pături și mănuși la ore: „Căldura nu este o materie opțională”

Hackerii au spart o agenție din subordinea Ministerului Apărării din Ungaria. Suma uriașă pe care o cer pentru a nu publica datele

Partenerii noștri