CTP, după cazul din Timişoara: De la „viermii” de pe vremea lui Ceauşescu, am evoluat în ochii autorităţilor, suntem un soi de şobolani
„Nu avem lege”, aceasta este scuza perfectă a autorităţilor, a spus la Digi24 Cristian Tudor Popescu care a analizat modul în care instituţiile statului au acţionat în ultimele luni în cazurile de la Timişoara, Caracal, Brazi, Băicoi.
35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
Tramvaiele din Timișoara s-au transformat în cabinete medicale pe roți
Bătaie între cinci bărbați în fața unui club din Timișoara. De la ce ar fi pornit conflictul
Prețuri piperate în târgurile de Crăciun. Cât costă un langoș Dubai sau șoriciul și jumările de România
Bebeluși transferați de urgență, după ce tavanul s-a prăbușit la Maternitatea Odobescu din Timișoara
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
VIDEO Intervenţia integrală a gazetarului
Toate aceste tragedii au în comun dispreţul autorităţilor faţă de oameni: „Acestor autorităţi, în mod real, puţin le pasă de fiinţele omeneşti”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„Nu pot decât să încep cu un banc negru de dinainte de 1989, când Ceauşescu le-a dat un interviu jurnaliştilor străini şi le-a spus: <poporul român e foarte rezistent, le-am scăzut temperatura în casă la 12 grade, au pus haine mai groase şi rezistă, îi hrănesc raţional, le-am asigurat alimentaţie raţională şi rezistă, nu le mai dau nici medicamente, le recomand băi la copcă iarna ca să-şi întărească sănătatea şi rezistă>. Un jurnalist întreabă: <Excelenţă, cu cianură aţi încercat?>
Autorităţile din Timiş nu au încercat cu cianură, ci cu fosfură. Şi au reuşit. Vina e 100% a autorităţilor”, a conchis gazetarul.
El a comentat declaraţiile date marţi la prânz de reprezentanţii instituţiilor implicate în gestionarea cazului de la Timişoara: „Ce spune colecţia de indivizi şi individe, reprezentanţi ai organizaţiilor de stat de acolo, responsabile cică? Principala grijă a tuturor a fost să se scoată nevinovaţi.
Mi-a <plăcut> foarte mult verbul folosit de insul de la Ambulanţă: <mi-ar fi plăcut să nu existe această tragedie>, <mi-ar fi plăcut să ne fi dat seama mai devreme>.
Cum poţi folosi verbul acesta?
Încă ceva dinainte de 1989, când tovarăşa de muncă şi luptă a lui Nicolae Ceauşescu, Elena, spunea despre români: <Nicule, uită-te la viermii ăştia care nu se mai satură!>.
Acum, am evoluat ne-am ridicat în ochii autorităţilor, suntem un soi de şobolani.
Problema principală a tuturor acestor cazuri - de la Brazi, Băicoi, Timişoara, Caracal - toate au în comun dispreţul faţă de om. Acestor autorităţi, în mod real, puţin le pasă de fiinţele omeneşti.
Prima grijă e să spună: nu avem lege, aşa cum au făcut cei de la Brazi, de la Caracal. Şi asta consideră că îi scoate din cauză. Nu am văzut pe cineva care să fie judecat şi condamnat în ţara asta pentru că a încălcat legea ca să salveze vieţile unor oameni, ca să mă duc şi eu cu el la puşcărie”, a declarat Cristian Tudor Popescu.
Gazetarul a vorbit şi despre o altă problemă care se evidenţiază când pui cap la cap toate aceste tragedii: necunoaşterea legii. Gazetarul a exemplificat, făcând referire la cazul ursului lovit sâmbătă, în Harghita, şi care a agonizat pe marginea drumului 18 ore, deşi pe lângă el au trecut sute sau chiar mii de oameni cu maşini. „Ca să nu mai vorbesc de autorităţi, care l-au privegheat cum moare. <Nu putem sa intervenim>. S-a dovedit că nu există nicio lege care să le interzică, dar de ce să aibă ei probleme? <Mai bine lasă-l să moară, la urmei urmei e un nenorocit de urs>. Când ai o astfel de atitudine e de mirare că îi consideri pe oameni şobolani, ca autoritate?”.
Gazetarul a subliniat că nu se ştie cine este şoferul care a lovit ursul.
Cristian Tudor Popescu a conchis că motivul pentru care autorităţile nu vor băga niciodată în seamă oamenii este legat de salariile mărite ale bugetarilor: „Aceşti oameni sunt criminali de stat.
Un motiv pentru care nu vor băga niciodată în seamă oamenii, toţi ăştia au salariile mărite la grămadă de guvernul PSD. Sunt bugetari şi li s-au mărit salariile pentru că sunt bugetari. Atunci, ce să le pese?
Toţi îşi pun nădejdea că lucrurile vor fi tergiversate. Unii dintre ei falsifică măsurători, cei de la Băicoi. Sunt dispuşi la orice mârşăvie, să ne dea dovadă de oricâtă inumanitate şi dispreţ faţă de oameni pentru că statul îi protejează. Statul român nu protejează cetăţenii români, ci propriii săi angajaţi. Asta e prima lui funcţie”, a explicat gazetarul.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News