Live

Video CTP, despre cererea Patriarhului de a se renunța la interdicția privind pelerinajul la moaște: Așa e la Godporație, depinzi de clienți

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Agerpres

Cristian Tudor Popescu a vorbit, la Digi24, despre solicitarea Patriarhului Daniel de a se renunța la măsura de interzicere a pelerinajului de la Iași, la Sfânta Parascheva, măsură luată pentru a preveni răspândirea coronavirusului, în contextul unei creșteri dramatice a numărului zilnic de cazuri în ultimele zile. Gazetarul spune că solicitarea reprezintă o „încercare strategică de a balansa între clienți și stat a Godporației” și că BOR încearcă să păstreze și relațiile bune cu statul, dar și să  nu își piardă „clienții”.

„În emisiunea trecută cu asta încheiam, întrebam ce se va întâmpla cu 8 octombrie, cine va avea curajul să interzică pelerinajul la Sfânta Parascheva. Iată că guvernul a avut, într-o măsură, nu total. După părerea mea, mai bine l-ar fi interzis de tot.

Cineva trebuia să ia o hotărâre pentru că, altfel, veneau ca în fiecare an zeci de mii de oameni înghesuiți, cum știm bine, unii în alții și cineva trebuia să oprească asta. Ne întrebam dacă va exista acest curaj politic, iată că există, parțial.

Ce face acum părintele patriarh Daniel, șeful Godporației, este o încercare strategică de a balansa între clienți și stat. Dacă nu zicea nimic, cum inițial nu spuseseră nimic, se supuneau măsurilor, nu au comentat posibila interzicere, atunci erau într-o bună relație cu statul, ceea ce Biserica Ortodoxă Română a urmărit întotdeauna. Să fie acolo, la dreapta tronului puterii.

Pe de altă parte, însă, nezicând nimic, pierd clienți. Așa e la Godporație, ca la orice corporație, depinzi de clienți, ce faci dacă nu mai vin oamenii la pelerinaj la Sfânta Parascheva, dacă nu mai vin la Sfântul Dimitrie cel Nou, urmează în București. Păi ce facem, dacă nu mai vin la aia, nu mai vin la aia, pierdem clienți.

E libertate, cum să nu, unii doresc să pupe moaștele. Am avut, o imagine cinematografică la un moment dat. S-a spus atât de către Daniel cât și de către Teofan, Ignatie, că a fost o pregătire de artilerie până la acest docoment emis de Daniel, care au spus: «Noi respectăm regulile acolo, dezinfectăm până și moaștele. Racla cu moaște, până și pe-aia o dezinfectăm». Și am avut această imagine cinematografică cum vine omul - pupă, flit, puf, iară pupă, flit, puf, pe raclă.

Sunt și alte categorii de cetățeni, care nu vor neapărat să meargă la moaște, vor să meargă la spectacole sportive, vor să meargă la tenis, vor să meargă la fotbal, vor să meargă la handbal feminin. Și nu pot să meargă. De luni de zile vedem tribune aproape goale, oamenii nu pot să se ducă acolo. Asta e, restricția care păzește sănătatea oamenilor. Sunt oameni care nu vor să meargă la moaște. Sunt oameni care vor să meargă la teatru. Și nu pot să se ducă la teatru pentru că iar s-au închis teatrele, tocmai pentru a păzi sănătatea oamenilor, pentru că situația este critică și mai rău decât faptul că avem această creștere este gradientul, tendința. Nu se vede unde se oprește. Este clar o pantă al cărei vârf nu îl întrezărește nimeni în clipa de față”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Pelerinaj la moaștele Sfântului Andrei, la Galați. Credincioșii s-au rugat pentru pace, sănătate și înțelepciune

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Partenerii noștri