Live

Video Criză de angajați în România „Nimic nu merge fără muncitori străini. Chiar nu știu cum să conving un român să se întoarcă”

Deutsche Welle Data publicării:
Foto: Captură video Digi24

Sute de mii de oameni au părăsit România în ultimii 16 ani, de la aderarea la Uniunea Europeană. Au fost atrași de salariile mai mari din Vest, lucru ce a provocat un decalaj uriaș pe piața muncii. Industria construcțiilor, spitalele și hotelurile resimt acest lucru, inclusiv în Constanța. Nicolae Bucovală, proprietarul unor hoteluri, este nevoit să apeleze la ajutorul muncitorilor asiatici. O idee susținută de guvernul de la București. Iar pentru mulți dintre acești oameni, România este o poartă către o viață mai bună. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.

Timpul e limitat. Nicolae Bucovală deține mai multe hoteluri - totul trebuie să fie gata înainte de sosirea turiștilor. Cea mai mare bătaie de cap este lipsa muncitorilor.

Nicolae Bucovală, proprietar de hoteluri: Nimic nu merge fără muncitori străini. Chiar nu știu cum să conving un român, care lucrează în Franța, de exemplu, să se întoarcă. Uneori ai vrea să vinzi totul. Nu știu, în fiecare dimineață mă întreb ce urmează.

E o criză care a început cu ani în urmă: lipsa forței de muncă.

De când România a aderat la Uniunea Europeană, în 2007, mulți români au emigrat în Europa de Vest. E nevoie de ei aici, pe litoralul Mării Negre și nu numai. Se estimează că o jumătate de milion de locuri de muncă din România sunt neocupate. Motivul este evident: „salariile pe care le oferă România nu sunt atractive pentru această generație și de aceea, pleacă în străinătate”, spune un turist.

Acești oameni sunt aici pentru a umple golul. Lucrători din Asia - Nepal, India, Pakistan. Cei care așteaptă în fața biroului de imigrări din București, au plătit până la 6.000 de euro la agențiile de plasare a forței de muncă din țara lor pentru a imigra legal în România. Au vize, dar sunt probleme cu permisul de ședere.

-Stau aici, la coadă, de două luni și nu-mi recuperez niciodată buletinul. Ce se întâmplă?

-Viza mea e doar pe trei luni și a expirat. Am nevoie de un permis nou.

Biroul de imigrări e copleșit de noua strategie a guvernului: România vrea să acorde anul acesta 100.000 de permise de muncă cetățenilor din afara UE. În 2017, a acordat doar 5.500 de permise.

Pentru angajatorii români, ca Nicolae, procesul este lent. Încă are nevoie de personal în bucătăria hotelului său.

Udayanga Dissanayake și colegul său, Samir, sunt din Sri Lanka. Nu au mai lucrat niciodată ca bucătari.

Nicolae Bucovală, proprietar de hoteluri: Cei mai mulți nu au lucrat în industrie. Agenția ne spune că au deja experiență, dar e o minciună. Nu au lucrat nicăieri sau, dacă au lucrat, nu au lucrat în postul pentru care avem nevoie de ei.

Colegii români îi instruiesc pe toți cât de repede posibil.

Claudia, bucătar-șef: Uday, sunt gata șnițelele? Și aripioarele de pui?

Udayanga: Da.

Astăzi pregătesc cașcaval pane” Un fel de mâncare clasic în România, ușor de făcut.

Udayanga Dissanayake, bucătar: De când suntem aici, am învățat multe despre mâncarea românească.

Lucrează aici de anul trecut - e ceva neobișnuit și un mare noroc pentru bucătarul-șef.

Claudia Parasache, bucătar-șef: Mă bucur - amândoi au rămas în România, în comparație cu alții, care au plecat pur și simplu. Ne ușurează puțin munca, au învâțat și nu trebuie să o luăm de la zero.

Mulți încearcă să se mute, fără documente, în Europa de Vest, folosind România ca o poartă de intrare, explică personalul. Udayanga spune că vrea să rămână. Câștigă 500 de euro pe lună.

El împarte camera de hotel cu colegul său. Tânărului de 26 de ani îi e dor de familia lui, dar întoarcerea nu este o opțiune.

Udayanga Dissanayake, bucătar: Iubesc Sri Lanka, dar economia nu e bună; e foarte greu să supraviețuiești. În unele zile pregăteam mâncare și o vindeam pentru vecini. Așa era viața mea acolo.

A studiat Turismul, spune el, dar câștiga doar 50 de euro pe lună din activități ocazionale. România i se pare o țară plină de oportunități.

Udayanga Dissanayake, bucătar: Oferă atât de multe locuri de muncă pentru asiatici, văd atât de mulți oameni care fac livrări de fast-food, în restaurante și oameni ca noi care lucrează în hoteluri... Sunt atât de multe locuri de muncă vacante aici.

Nu vede prea mult din plajă. În timpul lunilor aglomerate de vară, lucrează în fiecare zi și trimite mare parte din bani acasă, părinților. Într-o zi, spune el, va avea propria afacere, poate în Marea Britanie.

În apropiere, muncitori din India construiesc o clădire-turn cu apartamente de lux. Aflăm că, aici, cinci persoane împart o singură cameră. Și nu toți cei care construiesc viitorul României vor să rămână pe termen lung. Salariile mai mari din Europa de Vest, pentru același loc de muncă, sunt tentante.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Platforma de foraj pentru proiectul Neptun Deep a ajuns în România

Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant

Un bărbat a stat gratis cinci ani într-un hotel celebru din New York. Acum, proprietarii au aflat că nici nu-l pot da în judecată

Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație pentru ferme piscicole. Cât costă să închiriezi un metru pătrat

Partenerii noștri